Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem zavarhatja a pilótaképzés a Balaton környékén élők nyugalmát

Szöveg: (nzs) |  2010. november 9. 20:18

Hazánk szuverenitása szükségessé teszi a kiválóan kiképzett légierő létét, de ez nem a lakosság nyugalmának zavarását jelenti – válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlésben Kepli Lajos jobbikos képviselő azonnali kérdésére. A választ elfogadó politikus maga is szükségét látja az erős honvédségnek.

Kismagasságú katonai légifolyosók ismét a Balaton felett? címmel tett fel az Országgyűlés hétfői ülésnapján azonnali kérdést Kepli Lajos, a Jobbik képviselője. A képviselő úgy értesült, hogy a Honvédelmi Minisztérium a honvédség harci- és szállító repülőgépei számára engedélyezni kívánja a jelenleg mezőgazdasági- és sportgépek által használt alacsony légterű folyosók kiképzési célú használatát. “Ez azt jelenti, hogy a kijelölt légifolyosók alatt élők bármikor számíthatnak arra, hogy a fejük felett kis magasságban akár ezer kilométeres sebességgel vadászgépek repülnek át?", kérdezte a politikus. “Az egyeztetések során kirajzolódó térképek szerint több folyosó a Balaton térségét is keresztezi. Harcba kell-e szállnia az ott élőknek, illetve az oda kirándulóknak nyugalmuk, pihenésük védelmében?", tette fel a kérdést. “Mivel hazánk legjelentősebb rekreációs területe a Balaton, megmarad-e természetes idegenforgalmi szerepe, fejlődése?"

“Hazánk szuverén állam, megvédendő légtérrel, amihez légierőre van szüksége harci- és szállítógépekkel. Ezek működtetéséhez kiválóan képzett pilótákra van szükség", fogalmazott válaszában Hende Csaba honvédelmi miniszter. A földfelszíni és a légi célok elleni harci tevékenység, illetve az ellenséges felderítés észlelési magasság alatt olyan nélkülözhetetlen képesség, amire ki kell képezni a pilótákat. Erre csak hazánk területén kerülhet sor. Ezért a hatályos törvények betartása mellett hatástanulmányok készülnek és folyamatosak az egyeztetések minden illetékes civil szervvel. “Évente egy-egy alkalommal kerülhet sor a Balaton térségében kiképzési célú gyakorlatra", nyugtatta meg a képviselőt, illetve a lakosságot válaszában Hende Csaba, amit a Jobbik képviselője elfogadott, hozzátéve, hogy elismerik az erős és jól képzett honvédség szükségességét.