Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tarolt a mianmari katonai junta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 9. 19:51

A mianmari katonai junta által létrehozott párt a parlamenti helyek hozzávetőleg 80 százalékát szerezte meg az ázsiai országban megtartott vasárnapi parlamenti választásokon – közölték a párt magas beosztású illetékesei. Az AFP korábbi hírét pontosítva azt írta, hogy a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP) a parlamenti mandátumok, s nem a voksok közel 80 százalékát szerezte meg.

A hírügynökség által megszólaltatott pártilletékes hozzátette, hogy beválasztották a parlamentbe a katonai junta egykori harmadik számú vezetőjét, Thura Szva Mann tábornokot is, aki néhány héttel ezelőtt vonult nyugállományba, hogy indulhasson a választáson.

Hivatalos végeredmények még nincsenek, de az ellenzéki erők elismerték vereségüket. Állításuk szerint az USDP csalások sorozatával érte el elsöprő választási győzelmét. Legalább hat párt tett panaszt emiatt a választási bizottságnál, egyebek mellett azt is sérelmezve, hogy az állami szféra dolgozóit arra kényszerítették: előre adják le szavazatukat az USDP-re.
ű

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Demokratikus Erő (NDF) vezetője, Khin Mong Szve azt mondta, hogy a választások legelején pártja állt nyerésre, de az USDP előrukkolt az előre leadott szavazatokkal, ami merőben megváltoztatta az eredményeket, így az NDF vesztett.

Elismerte vereséget a második legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) is. Vezetője, Thu Vai, nemcsak az előre leadott voksoknak tudja be a rossz eredményt, hanem annak is, hogy az ellenzéknek nem voltak képviselői minden szavazóhelyen a voksok összeszámlálásakor.

A katonai junta szerint a választások kulcsfontosságú lépést jelentenek a demokrácia megteremtése felé. Ezt a véleményt osztja Mianmar leghűbb szövetségese, Kína is, de a rendszer bírálói szerint a szavazás nem volt sem szabad, sem igazságos. A választások lebonyolításának a körülményeit a Nyugat és az ENSZ is elítélte. Amerikai, európai és japán értékelések szerint a húsz év után először megtartott parlamenti választások csupán a demokrácia színlelésére szolgáltak.

Az alkotmány a képviselői helyek negyedét eleve hadsereg főparancsnoka által kinevezett tiszteknek tartja fenn, megakadályozandó a húsz évvel ezelőtti választáson történteket, amikor is az ellenzék a számszerűsített adatok alapján megnyerte a választást.

CímkékENSZ