Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néma felállással emlékeztek a bajtársakra

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. december 18. 9:39

A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság megkeresésére, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztállyal együttműködve NATO Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység Hadműveleti Szemináriumoi (NATO Operational C-IED Seminar) rendeztek december 8-12-e között Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB).

Ez volt az első ilyen jellegű rendezvény Magyarországon, amely egy négy szemináriumból álló sorozat része, és a kilencedik eleme a 2006-ban indult kezdeményezésnek. A felkészítést 7 tagú, a NATO által kijelölt nemzetközi oktató csoport végezte. A résztvevők között volt 41 külföldi törzstiszt és rangidős tiszthelyettes 17 országból, nagyrészük 2009-ben hadműveleti területen teljesít majd szolgálatot.

A Magyar Honvédséget két törzstiszt, valamint 10 megfigyelő képviselte. A megfigyelőcsoportot az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj állományából jelölték ki, akik a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport VI. váltásával 2009. februárjában utaznak Afganisztánba.

1595882451
 

A szeminárium első napján, dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka, tájékoztatójában kiemelte, hogy a Szövetség műveleteinek veszteségeit több mint hatvan százalékban rögtönzött robbanóeszközök okozzák. Hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy a NATO-nak növelnie kell a fenti eszközök elleni tevékenység hatékonyságát. Ezt követően a jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek meg a hadszíntéren elesett bajtársaikról.

Mező András őrnagy, a MH Műveleti Központ Válságkezelési és Elemző- Értékelő Osztály főtisztje elmondta, hogy három részből álló szeminárium első része bemutatta az általános IED fenyegetés alapvető jellemzőit, alapvetéseit és ellentmondásait, valamint bemutatta Afganisztánt mint hadműveleti területet. A második rész felölelte a teljes spektrumát az integrált rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem hadműveleti szintű tervezésének. A szeminárium utolsó részében pedig, kiscsoportos foglalkozás keretében gyakorlati feladatra került sor, melynek során a résztvevők az elméleti előadások és saját gyakorlati tapasztalataik felhasználásával egy valósághű helyzet elemzését és a parancsnoki döntés előkészítését oldották meg.

Pierre Brennet, a belga hadsereg hadnagya, aki néhány napja tért vissza Afganisztánból – ahol az ISAF C-IED Kiképző Csoport vezetője volt – hangsúlyozta, hogy a szeminárium nagyszerű alkalmat adott arra, hogy az ez idáig harcászati szintű tapasztalatait összevesse a hadműveleti szintű törzsmunka gyakorlatával és a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem milyen módon jelenik meg a hadműveleti szintű parancsnokság struktúrájában.

Schwáb
László mk. alezredes, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Hadműveleti Főnökség
Szárazföldi tervező főtisztjének elmondása szerint a szeminárium minden
résztvevő számára rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen az ott tanultak
segítségével minimalizálni lehet hadműveleti tervezési szinten a veszélyeztetés
lehetőségét, ami feltételezi a folyamatos információ cserét a jelenlegi
hadműveleti tapasztalatok alapján a NATO és PfP országok között. Kiemelte
továbbá a kiváló szervezést, amely Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnok
nemzetközi ügyekért felelős helyettesének és segítőinek munkáját dicséri.

1595882452