Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugodtan alhatnak-e az állampolgárok?

2007. október 30. 16:38

Nem az a kérdés, bekövetkezik-e a baj, hanem hogy mikor, és felkészültünk-e rá. Többek között utóbbi témakör megvitatása volt a ma záruló HM Védelmi Hivatal által szervezett szakmai konferencia célja.

Jövőre a NATO válságreagáló rendszerével összhangban álló nemzeti intézkedési rendszer kidolgozása lesz a legfontosabb teendő a védelmi szektorban. Ennek fő – olykor kizárólagos – felelőse a Honvédelmi Minisztérium. Ez a terület kulcskérdés a védelmi igazgatás, illetve szűkebben a HM Védelmi Hivatal életében is. Ugyancsak tovább kell erősíteni az ágazatok közötti együttműködést.

Minderről egy háromnapos, október 29-31. között zajló szakmai továbbképzés keretében tárgyaltak a hivatal, illetve a védelmi szektor meghívott képviselői, a gödi csapatpihenőben. Mivel a hivatal közvetlenül a HM államtitkárának irányítása alá tartozik, ezért az idei év értékelését és a 2008-as legfontosabb feladatokat dr. Vadai Ágnes ismertette a hallgatósággal a rendezvény megnyitóján.

A HM Védelmi Hivatal az idén sikeresen és eredményesen dolgozott. A jövő év költségvetéséből ráadásul a dolgok jelenlegi állása szerint bővebb keret áll majd a hivatal rendelkezésére. Elhangzott: a jövő év ezen a területen is a stabilitás éve lesz. Az államtitkár arra kérte a szakembereket: folytassanak konstruktív szakmai vitát és párbeszédet annak érdekében, hogy a különböző álláspontok közeledjenek egymáshoz.

Az államtitkár asszony szerint a védelmi hivatal nagyon jó helyen van most a Honvédelmi Minisztériumban. Persze az új kormányzati negyed elkészülte után újra át kell gondolni ezt a kérdést – mondta.

Dr. Patyi Sándor, a HM Védelmi Hivatal igazgatója azt mondta: tudjuk, hogy a baj előbb-utóbb be fog következni, csak az a kérdés, hogy mikor, és mennyire vagyunk rá felkészülve. Ezért tartja lényegesnek – egyebek mellett – az ágazatban érintett szervek olajozott együttműködését. Lényeges lesz az is, hogy a közvélemény – amennyire lehetséges – megismerje a védelmi hivatalban folyó munkát. Azaz: mit is tesz a hivatal annak érdekében, hogy – ahogyan az államtitkár fogalmazott – az állampolgárok nyugodtan aludhassanak.