Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozzuk balkáni jelenlétünket

2007. október 30. 16:04

Október 12-én és 13-án Tömböl László mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka – delegáció élén – kétnapos látogatáson Koszovóban tartózkodott.

A slatinai katonai repülőtéren Rédei Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Õr- és Biztosító Zászlóalj (MH ÖBZ) parancsnoka fogadta a látogatókat, majd a konvoj a Szent László táborba indult. Itt a zászlóalj parancsnoka tájékoztatta a vendégeket, ezt követően a KFOR-főparancsnokságon Tömböl altábornagyot Xavier de Marnhac altábornagy, a KFOR főparancsnoka fogadta. A rövid megbeszélés után a főparancsnokságon szolgáló tisztekkel találkozott az MH ÖHP parancsnoka. Az ebédet a Szent László táborban fogyasztották el a vendégek.

1595870957
A tábor bemutatását és a technikai bemutatót állománygyűlés követte, ahol Tömböl altábornagy elismerését fejezte ki a misszióban szolgáló katonák munkájáért. Szólt arról, hogy a Magyar Honvédség átalakítása befejeződött, továbbá ismertette a katonák nyugállományba vonulásának feltételeivel kapcsolatos jogszabály-módosítási terveket is. Böröndi Gábor ezredes tájékoztatta az állományt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár eddig elvégzett munkájáról, és a közeljövő feladatairól.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát Pec-ben, az olasz vezetésű Villagio Italia táborban udvariassági látogatáson fogadta Antonio Venci dandártábornok, a KFOR Többnemzeti Harcászati Kötelék Nyugati Szektorának (MNTF-W) parancsnoka, aki elismeréssel és megelégedéssel szólt az MH KFOR-század katonáinak munkájáról. Tömböl altábornagy meghallgatta Legoza Bálint százados, a FALCO zászlóalj-szintű harccsoportba integrált MH KFOR-század parancsnokának jelentését, melynek keretében tájékoztatót kapott az alegység nyugati szektorban elfoglalt helyéről, szerepéről, szervezeti felépítéséről, rendeltetéséről és feladatairól.
Ezt követően Lengyel János alezredes, a szektor nemzeti rangidőse tartott általános tájékoztatót az MNTF-W parancsnokságról és az ott különböző szakbeosztásokban szolgálatot teljesítő törzstisztek tevékenységéről.

Az MH ÖHP parancsnoka állománygyűlésen találkozott a század katonáival, illetve a törzstiszti állománnyal, akiknek köszönetet mondott azért a munkáért, melyet távol a családtól, Koszovóban végeznek. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség átalakítása befejeződött és további nagy horderejű változásokra nem kell számítani a jövőben. Majd röviden ismertette a nyugdíjrendszerrel és a katonák nyugállományba vonulásának feltételeivel kapcsolatos módosításokat, ezt követően pedig válaszolt az állomány kérdéseire.
Az állománygyűlésen Tömböl altábornagy elismerést adott át azoknak a katonáknak, akik még augusztus 22-én, egy járőrfeladat végrehajtása során nagy mennyiségű, összesen 90 kilogramm trotil robbanóanyagot találtak; a nyugati szektorban ez volt az utóbbi idők legjelentősebb eredménye. Nyolcan, név szerint Tóth István főtörzsőrmester, Esztári Mihály törzsőrmester, valamint Büte János, Kontrás Illés, Oláh Zoltán, Papp László, Patalenszki Gábor, Szőlősi Tamás szakaszvezetők kaptak emléktárgyat és elismerő oklevelet.

1595870957
Tömböl altábornagy délutáni programja során szakmai megbeszélést folytatott Filippo Bonsignore ezredessel, a FALCO zászlóalj-harccsoport parancsnokával, majd a Gorazdevac-ban telepített állandó ellenőrző-áteresztő ponton megtekintette a műveleti feladatot végrehajtó magyar katonák és egy gyalogos járőr tevékenységét.

Tapasztalatait összegezve elmondta, hogy az MH KFOR-század feladatainak végrehajtásához alapvetően szükséges működési feltételek biztosítottak, de hozzátette, hogy a katonák által felvetett problémákkal, az élelmezés, a devizaellátmány, a ruházat és az internet-hozzáférés kérdésével foglalkozni fognak, hiszen ezek mind az állomány hangulatát befolyásoló tényezők, melyekre megoldást kell találni. Annál is inkább, mivel a tervek szerint 2008 közepétől zászlóalj-harccsoport szinten hazánk átveszi a parancsnokságot. Ez azt jelenti, hogy a mostani 150 fős magyar katonai létszám egy zászlóaljtörzs és minimálisan két századnyi erő kitelepítésével több, mint a kétszeresére nő majd a nyugati szektorban, s ezzel párhuzamosan végrehajtják az MH Õr- és Biztosító Zászlóalj (MH ÖBZ) kivonását Pristinából.

Ahogy Tömböl altábornagy fogalmazott, a KFOR-erők parancsnoka csalódottsággal vette tudomásul ezt az elképzelést, mert elégedettek az MH ÖBZ katonáinak tevékenységével. A tervezői munka azonban már elkezdődött, a két nap során ehhez értékes információkat gyűjtött a delegáció. A közeljövőben pedig egy szakértői csoport kezdi meg a részletes kidolgozói munkát, itthon és Pec-ben egyaránt.