Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz nagyköveti látogatás

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 9. 15:11

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. július 6-án udvariassági, bemutatkozó látogatás keretében fogadta Tolkacs Alekszandr Alekszandrovicsot, az Oroszországi Föderáció budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, mely egyben jó alkalmat biztosított a magyar-orosz katonai kapcsolatok áttekintésére, valamint szakmai konzultációra az orosz fél által kezdeményezett témakörökben.

A honvédelmi miniszter bevezetőjében tájékozást adott a hivatalában eltöltött első hónapjának főbb feladatairól, az eddigi szervezeti átalakítások szükségességéről.

A nagykövet a magyar árvízi helyzettel kapcsolatosan felajánlotta az Oroszországi Föderáció Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának segítségét, mely nagy tapasztalatokkal rendelkezik a katasztrófavédelem területén.

Tolkacs Alekszandr Alekszandrovics hangsúlyozta, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a Magyarországgal folytatott együttműködésnek és rendkívül fontosnak tartja a meglévő orosz-magyar együttműködés fenntartását, illetve azok továbbfejlesztését az érdeklődésre számot tartó területeken.

A Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között 2005. február 17-én a haditechnikai eszközökkel kapcsolatosan Licenc Megállapodás került aláírásra. A nagykövet kihangsúlyozta, hogy a régiónkat tekintve csak Magyarországgal van ilyen megállapodás, mely lehetőséget biztosít a felmerülő gyakorlati kérdések tárcaközi együttműködés keretében történő megoldására, mint pl.: a Magyarország Afganisztánba felajánlott két darab Mi-17-es szállítóhelikopter modernizációjára. Az Oroszországi Föderáció kész a helikopterek korszerűsítésében együttműködni magyar megkeresés esetén.

Dr. Hende Csaba biztosította a nagykövetet, hogy Magyarország továbbra is konstruktív haditechnikai együttműködést kíván folytatni az Oroszországi Föderációval, készen állunk az esetleges további egyeztetésekre.

Tolkacs Alekszandr Alekszandrovics átadott egy meghívólevelet a 2010. október 5-én Szocsiban megrendezésre kerülő nemzetközi – az objektumok védelmi kérdéseit érintő – konferenciára.

Az orosz fél kérte, hogy dr. Hende Csaba, vagy illetékes munkatársa vegyen részt ezen a rendezvényen, hiszen számos, jelenleg aktuális témakört érint, mint pl.: terrorizmus.

A honvédelmi miniszter jelezte, hogy a korábbi egyeztetéseknek megfelelően ez év végén vagy a jövő év elején szívesen tenne hivatalos látogatást Moszkvába.

1595904342
1595904342

Szöveg: Szilágyi Zoltán őrnagy
Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária