Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Petőfi örök

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. augusztus 1. 6:10

Július 31-én a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Petőfi Sándor halálának 160. évfordulójáról emlékeztek meg. A délelőtti ünnepségen bemutatták Kedves Gyula és Ratzky Rita Csataterek Petőfije című könyvét, valamint azt is bejelentették: a Honvédelmi Minisztérium gesztusaként minden Petőfi Sándor nevével ellátott iskola kap egy-egy példányt a kötetből. 

Az ünnepség Petőfi Sándor megzenésített verseinek rövid előadásával kezdődött, majd dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter méltatta a 160 éve elhunyt költőt. „Furcsa, és más nemzetnek érthetetlennek is tűnhet, hogy a 19. század második felében Magyarországon állított keresztfákon, síremlékeken egy elterjedt és népszerűvé vált rövid és tömör felirat áll: 1848-as, 49-es forradalom", kezdte meg beszédét a miniszter a könyvbemutatón. Kifejtette: e feliratok jelentőségére büszke volt a család, a gyülekezetek, egy egész település lakossága is.

„A legismertebb magyar költő talán a legtöbbet tette az 1848-as forradalom kirobbanásáig a szabadságharc népszerűsítéséért, és a legtöbbet jelenti minden magyar számára. Petőfi Sándor ismeretlen helyen nyugszik, valahol Segesvár közelében. Meghalt a hazáért, és élt a hazáért" – hangsúlyozta a miniszter, aki feltette a kérdést: vajon ismerjük-e katonaként Petőfi Sándort? „E kötet segítségével megjelenik előttünk az őrnagy Petőfi Sándor, akit katonaként ért a halál július 31-én", mondta Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter szerint a szabadságharc bukása, az ellenség győzelme nem a honvéd hadsereg veresége volt. „A honvédség a legnagyszerűbb nemzeti intézmény, mert azzá tették katonái. A katonaköltő is, Petőfi Sándor. A mai honvédség mai tábornokai, tisztjei, katonái büszkék arra, hogy a honvédség 1848-ban olyan embereket, mint Petőfi magáénak mondhatott. A kötet elolvasása után hiszem és tudom, hogy Petőfire már nemcsak mint költőre, hanem mint katonára is gondolni fognak."

 

A miniszter köszönetet mondott Dr. Ratky Rita, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Dr. Kedves Gyula, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkájáért, akik által az érdeklődők Petőfit nemcsak költőként, hanem katonaként is megismerhetik.

A miniszteri beszéd után dr. Holló József ny. altábornagy ismertette a kötetet. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a kiadványban felelevenednek előttünk a 160 évvel ezelőtt zajlott események. „Tábornokként nyugodt szívvel mondhatom, hogy hozzám Petőfi életének és pályájának az 1848-49-es időszaka áll legközelebb. E könyv visszajut Magyarország hajnalcsillagához és bemutatja a kiskatona mindennapjait, harcostársakat, és végül a szabadságharc csatáit, melyben Petőfi nap, mint nap részt vett."A főigazgató hangsúlyozta, a kötet azért is izgalmas, mert egyrészt egy hadtörténész, másrészt pedig egy irodalomtörténész szemével mutatja be a katonaköltő pályáját, és hadjáratait is.

A két szerző, Ratzky Rita irodalomtörténész és Kedves Gyula alezredes is ismertették röviden a kötetet, majd a rendezvény végén bejelentették: hogy a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma különleges gesztusként Petőfi Sándor halálának 160. évfordulója alkalmából minden Petőfi Sándor nevét viselő oktatási intézmény részére egy-egy kötetet adományoz.

A bemutató után a szerzők a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán megrendezett könyvvásáron dedikálták a Csataterek Petőfije című könyvüket, az érdeklődők pedig korabeli katonai ételeket kóstolhattak meg.