Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó kibocsátó ünnepség

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. november 16. 12:08

A MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hetven szerződéses legénységi állományú katonától vett búcsút ünnepélyes keretek között november 13-án, Szentendrén. A pénteki kibocsátó ünnepségen részt vevő állomány képzése azért számít rendhagyónak, mert nem illeszkedik az eddig kialakult rendszerhez.

Amint azt Korcsog László mk. alezredes, az MH KPTSZI megbízott igazgatója elmondta, a végzett hallgatók az alapfokú katonai vezető-helyettes I. rész szakképesítés képzésben vettek részt, amely a honvéd tiszthelyettes I. szakképesítés első félévének tananyagtartalmát foglalta magába.
A MH Központi Kiképző Bázis és az MH KPTSZI különféle képzési és kiképzési formát honosított meg, köztük a szerződéses legénységi állomány, tiszti, tiszthelyettes hallgatók alapkiképzését, pilótajelöltek, tűzoltók rövidített kiképzését, illetve a tiszthelyettes szakképzés OKJ-s követelmény szerinti kurzusait.

A pénteki kibocsátó ünnepségen részt vevő állomány képzése azért számít rendhagyónak, mert nem illeszkedik az eddig kialakult rendszerhez, hanem a honvédség igényeihez jobban igazodva az alapkiképzésen már túljutott szerződéses legénységi állományúaknak teremtett kedvező lehetőséget a tiszthelyettesi állományba kerüléshez. A hallgatók az alapkiképzésen már elsajátított ismereteikből tudásszint-felmérésen adtak számot, a sikeres vizsgát követően pedig megkezdhették az eredetileg levelező rendszerben fél évig tartó tanfolyam 8 hetes bentlakásos változatában a felkészülést, az őrmesteri rendfokozat megszerzése érdekében. Azért, hogy ez megtörténhessen a képzési követelmények csökkenése nélkül, a HM, MH szakállománya az MH KPTSZI-vel együtt dolgozták ki a 8 hét programját.

A kibocsátó ünnepségen Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka, az MH KPTSZI szolgálati elöljárója, méltatta a rendhagyó kiképzés jelentőségét, beszédében megköszönte a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség érintett képviselőinek munkáját, amellyel hozzájárultak a tanfolyam sikeréhez, így a kibocsátott katonák decembertől már őrmesteri rendfokozatot viselhetnek.