Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli összhangban a magyar és az amerikai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 26. 6:13

Nagyon jó az együttműködés a magyar és az amerikai katonák között az Afganisztán északi részén lévő Khelagay bázison, ahol közösen készítik fel az afgán hadsereg egyik zászlóalját. Erről és a mentori program részleteiről Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László vezérkari főnök és Rufus Smith, az Ohiói Nemzeti Gárda dandártábornoka beszélt.

Szekeres Imre, aki kétnapos afganisztáni látogatásáról érkezett haza, elmondta, hogy az ázsiai ország Baglán tartományában lévő Khelagay bázison mintegy 60 magyar és amerikai katona végzi a mentori feladatokat; az úgynevezett hadműveleti összekötői és tanácsadói csoport az amerikai, Ohiói Nemzeti Gárdával közösen készíti fel a mintegy 700 tagú afgán lövészzászlóaljat, hogy azok később átvehessék a külföldi katonák feladatait.

A bázist az amerikai hadsereg támogatásával, rendkívül gyorsan, egy év alatt építették fel – tette hozzá.

A tárcavezető szerint az afgán katonák felkészítése jól halad; a 15 afgán zászlóalj közül a bázison lévők kapták a legjobb minősítést.

Mint megjegyezte: a feladat közös ellátására azért van szükség, mert az amerikai katonák már tapasztaltak a kiképzésben, míg a magyarok most végeznek először ilyen munkát.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a magyarok felszerelése ugyanolyan jó, mint az amerikaiaké, ami jól mutatja a honvédség átalakításának eredményeit. A két hadsereg katonái bíznak egymásban, közösen járőröznek, s a magyar katona ugyanolyan biztonságban érzi magát, ha egy “amerikai megy mögötte" – mutatott rá a tárcavezető.

 

Tömböl László elmondta, hogy az afgán lövészzászlóalj gépkarabélyokkal (AK- 47), gépfegyverekkel, 82 milliméteres aknavetőkkel és Ford Ranger típusú terepjárókkal rendelkezik. A katonák kiképzése 15 napos ciklusokat ölel fel, amelyben minden századnak megvan a maga feladata: egyrészt jelen vannak magán a kiképzésen, másrészt szolgálatot is ellátnak, ami kiterjed a tábor őrzésére és járőrözésre is. Jelenleg pedig – az áradások miatt – a kármentesítésben is segítenek – tette hozzá.

A vezérkari főnök a mentori feladatot ellátó katonákról elmondta, hogy fegyverzetük típusa bár különböző, de ugyanaz a kategória, ezért nincs különbség a képességek területén. A mentori feladatot ellátók az amerikai hadseregben rendszeresített páncélozott Hummerekkel járnak, de vannak nagyobb harcjárműveik is.

Tömböl László hozzátette: mind az amerikai, mind a magyar katonák fél évig szolgálnak a táborban.

Rufus Smith az MTI-nek elmondta, hogy tapasztalata szerint rendkívüli az összhang az amerikai és a magyar katonák között, s ez nemcsak a mentori feladatokat ellátókra, hanem a felső vezetőkre is igaz.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy lehetnek nyelvi “kihívások" a két állam katonái között, de ez nem jellemző, a katonák jól megértik egymást.A dandártábornok szerint az afgán katonák egyre jobban végzik a rájuk bízott feladatokat, s mint hozzátette, bízik abban, hogy rövid időn belül átvehetik a munkát.

 

Szekeres Imre Tömböl László vezérkari főnökkel, több magas rangú katona kíséretében és a velük utazó újságírókkal kétnapos afganisztáni tartózkodása alatt találkozott a Mazari-Sarifban állomásozó magyar katonákkal és a nemzetközi tábor német parancsnokával, majd innen továbbutazott a Baglán tartományban lévő Puli-Humriba, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) állomáshelyére, a Camp Pannoniába. A tárcavezető megbeszélést folytatott a tartomány kormányzójával, aki segítséget kért tőle az áradások sújtotta országrész helyreállításában.

A miniszter meglátogatta a Puli-Humritól mintegy 20 kilométerre lévő Khelagay bázis magyar és amerikai katonáit, akik az afgán nemzeti hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Szekeres Imre vasárnap reggel indult haza Afganisztánból, de a rossz időjárás miatt Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában volt kénytelen vesztegelni, így, a hivatalos programtól eltérően, csak egy nap késéssel, hétfőn érkezett vissza Magyarországra.

Fotók: Dévényi Veronika