Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rómában tárgyal a honvédelmi miniszter

2007. október 4. 9:21

Olaszországi hivatalos látogatásának első napján Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere Roberta Pinotti asszonnyal, az olasz törvényhozás védelmi bizottságának elnökével folytatott megbeszélést Rómában. A tárgyaláson a két ország katonai együttműködésének kérdései mellett a legaktuálisabb biztonság- és védelempolitikai kihívásokról esett szó.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a római parlament épületében megtartott találkozón tárgyalópartnere fokozott érdeklődése mellett számolt be a magyarországi haderőreform állásáról. Hangsúlyozta, hogy hazánk egy 17 éves, nehézségekkel teli szakasz végére tesz pontot annak idei lezárásával. “Magyarország a Varsói Szerződés egykori tagjából korszer ű önkéntes haderővel rendelkező országgá vált", fogalmazott a miniszter. Roberta Pinotti elmondta: Róma nagy érdeklődéssel figyelte a magyar reformokat, hiszen 2001-tol kezdődően Olaszország is alapvető változtatásokat eszközölt a szóban forgó területen. “Az új típusú kihívások új típusú hadseregek felállítását teszik szükségessé", mondta.
 
Az aktuális biztonság- és védelempolitikai problémákat elemezve Szekeres Imre hangsúlyozta: mindenképpen szükség van a koszovói helyzet átfogó elemzésére, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az érintett felek tárgyalásai meghozzák a kívánt eredményeket, és megnyugtató kompromisszummal zárulnak. “Erre az eshetőségre alaposan fel kell készülni és ki kell dolgozni a megfelelő válaszokat, hiszen mind Magyarországnak, mind Olaszországnak elemi érdeke a Balkán stabilitása", fogalmazott a honvédelmi miniszter. Roberta Pinotti osztotta Szekeres Imre véleményét.
 
A megbeszélés során Szekeres Imre a két ország közötti hosszabb távú együttműködés szorosabbra fűzését szorgalmazta és javaslatot tett egy közös olasz-magyar dandár felállítására a NATO részére.