Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Precíziós bombával ölték meg a terroristát

2007. október 1. 14:06

Kiderült, hogy milyen módszerrel sikerült az amerikaiaknak likvidálni az al-Kaida egyik legfontosabb vezetőjének tartott Abu Naszr al-Tuniszit és két társát. A célpont fölé küldött F-16-os vadászbombázó két darab, rendkívül pontos, ám személyek megölésére meglehetősen nagyméretűnek tűnő, műholdvezérlésű GBU-31 JDAM bombát dobott az épületre.

Az akcióra még szeptember 25-én került sor Irakban, ahol egy titkos találkozó helyszínére derült fény. Az amerikaiak azonnal éltek is a kínálkozó lehetőséggel, hogy megszabaduljanak a terrorcselekmények irányításával vádolt személytől és társaitól. Az Al Nussayyib közelében végrehajtott támadást a közel-keleti hadműveletekért felelős Central Command rendelte el. A levegőben járőröző egyik F-16C Fighting Falcon vadászbombázó repülőgép kapott parancsot a végrehajtásra, méghozzá olyan módon, hogy a környező épületekben és polgári létesítményekben ne essen kár.

A pilóta az 500 fontos, precíziós GBU-31-esekkel sikeresen végrehajtotta a feladatot. Az amerikaiak világszerte egyre gyakrabban alkalmaznak nagy hatóerejű, de pontos fegyvereket a fontos célpontok megsemmisítésére. A jövőben a hasonló feladatokra azonban már inkább az SDB bombákat vetik majd be, melyek a célzott, pontszerű csapásmérésre városi környezetben alkalmasabbak.

CímkékjárőrKAIA