Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ronald Reagan előtt tisztelgünk

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 29. 18:42

A Transzatlanti Hét kiemelt eseményeként, Ronald Reagan születésének századik évfordulója alkalmából a budapesti Szabadság téren a volt amerikai elnököt ábrázoló szobrot avatott fel Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A rendezvényen részt vett – többek között – Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Miért emelünk szobrot mi, magyarok egy amerikai elnöknek? – tette fel a kérdést beszédében Orbán Viktor. Szakértők hada elemzi a nemzetközi politikát, de ők bármikor tévedhetnek, szemben az államférfiakkal, akik egyszer dönthetnek. A történelem mond majd ítéletet minden lépésükről – fogalmazott a miniszterelnök.

Ronald Reagan jól döntött: a változást bölcsen írányította és megőrízte a békét. A történelem ítéletét a megbecsülés és a tisztelet hatja át, ezért kell Budapesten állnia szobrának – húzta alá Orbán Viktor. 
Ma annak az embernek és vezetőnek avatunk szobrot, aki megváltoztatta és megújította a világot – folytatta.

Ronald Reagan hitt a szabadságban, a szabad emberek erkölcsi erejében, és abban, hogy a szabadság útjába emelt falak ledönthetőek – méltatta a volt amerikai elnököt Orbán Viktor. Ő volt az, aki mindig kiállt azért a meggyőződésért, hogy a „rosszal" nem lehet együttélni, a „gonosszal" nincs békés egymás mellett élés, nincs kompromisszum. A józan ész nevében tabukat döntött, dogmákat söpört félre – fogalmazott.

Mi, magyarok most érkeztünk el oda, amikor azt kell mondanunk egymásnak, hogy döntsük le a falakat, amik elzárták előlünk a jövőt, az igazi szabadságot, a kibontakozást és a jövőt – mondta a miniszterelnök. Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk. Határozottan különbséget kell tennünk jó és rossz, igaz és hamis, értékes és értéktelen között. Vállalnunk kell – ahogy Ronald Reagan is vállalta – a jó és a rossz közötti különbség kimondásával járó felelősséget és következményeket – nyomatékosította a miniszterelnök.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében hangsúlyozta: a Szabadság tér jelképezi az 1848-49-es és az 1956-os szabadságharcot, a magyar nép szabadság iránti vágyát. A nagykövet bemutatta Condoleezza Rice-t, az Egyesült Államok volt külügyminiszterét.

A szabadságért küzdő férfiak és nők inspirálták Amerikát, az amerikai népet és Ronald Reagant is – mutatott rá a nagykövet. A legnagyobb tiszteletadás emlékük előtt az, ha folytatjuk azt a munkát, amit ők megkezdtek és amiben hittek. Hiszen továbbra is vannak gyermekek, nők és férfiak, akik a zsarnokság igája alatt sínylődnek – húzta alá. Ronald Reagan szobra mindig emlékeztetni fog minket arra, hogy a szabadság ügye nem elveszett – mondta az amerikai nagykövet.

Semjén Zsolt, a Ronald Reagan Emlékbizottság elnöke úgy fogalmazott, a mai esemény annak bizonyítéka, hogy az igazi értékek egyesítik az embereket.

Ronald Reagan szobrának különös spirituális jelentősége van: két olyan ember szellemisége jelenik meg itt, akik hittek a szabadságban és hittek Közép-Európa felszabadulásában – hangoztatta. Emlékeztetett ugynais: az 1956-os szabadságharc véres eltiprása után Mindszenty hercegprímás az Egyesült Államok nagykövetségén talált menedéket, ahol végig hitt abban, hogy eljön a szabadság – idézte fel. Az óceán másik oldalán pedig volt egy ember – folytatta -, akinek nem volt közömbös Közép-Európa és a szabadság.

Sajátos, spirituális, szimbolikus üzenete van annak, hogy egymásra néz Mindszenty bíboros abból a szobából, ahová évtizedekig be volt zárva és Ronald Reagan, akinek köszönhetően ez a szabadság megvalósult. Adja Isten, hogy megértsük az ő üzenetüket és hűségesek lehessünk ehhez – zárta szavait Semjén Zsolt.

Kevin McCarthy republikánus frakcióigazgató, a kongresszusi delegáció vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország már nagyon régen szövetséges azon az úton, melyen sokáig fogunk még együtt haladni. Remélem folytatni fogjuk azt a szabadságban, demokráciában, felszabadulásban gyökerező kapcsolatot, mely országainkat összeköti – hangsúlyozta. Ha egy ember meggyújtja a szabadság fáklyáját, akkor azt a többiek látni és követni fogják. Szeretném – mondta Kevin McCarthy -, ha ez a szobor azt jelképezné, hogy ezt a fáklyát magasra kell emelni, és fényesebben világítson, mint eddig.

A mai egy kimagasló esemény – kezdte beszédét Edwin Meese, a reageni adminisztráció egykori irányítója -, hiszen országaink elismerésüket fejezik ki a szabad népek vezetőjének. Ronald Reagan egész életében a totalitárius rendszerek ellen lépett fel, 1981-es elnökké választása során pedig elkötelezte magát a hidegháború ellen és a mellett, hogy a marxizmus-leninizmus a múlt havába vesszen – emlékeztetett. Az Egyesült Államok hálás Magyarországnak a szoborállításért, mert ez jól jelképezi a szabadságot és a két nép által hőn áhított szabadságot. Emlékeztessen ez a szobor a szabadság ügyére, arra az emberre képviselte azt és a szabadságra, mely összefűzi népeinket – húzta alá.


 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Botár Gergely