Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikersztori a segélyhelyen

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. július 6. 6:05

2009. május 17-én az esti órákban kétségbeesett telefonhívás érkezett a MH Tartományi Újjáépítési Csoporthoz. Az egyik helyi munkatárs szerette volna, ha a magyar tábor orvosai is megvizsgálják súlyos égési sérüléseket szenvedett kisfiát, miután elsődleges ellátásban részesült az egyik helyi kórházban.

Az aggódó apa elmondása szerint az öt éves Maszud magára rántotta a működésben lévő olajlámpát, melynek következtében az égő olajszármazék (feltehetően petróleum) végigfolyt a kisfiú hátán, ráfolyt a lábára és ráfröccsent a jobb kezére, sőt, a hátáról felcsapó lángok belekaptak a hajába is.

1595889019
Mivel testfelületének több mint 50 százaléka megégett, sürgősségi égési kötszerrel bekötözték, majd civil kórházba irányították további kezelésre. Tájékoztatták az apát, hogy gyermekének elsősorban megfelelő körülményekre és rendszeres kötözésre van szüksége.

Mivel a helyi kórház ezt nem tudta ellátni, ezért a gyermeket kiengedték. A PRT segélyhelye folytatta a beteg gyermek speciális égési krémmel való ellátását, kötözését, fájdalomcsillapítását, antibiotikum profilaxisát.

Az orvosok kevés esélyt láttak a túlélésre: átkötözték a fiút és remélték a legjobbakat. Mást nem tehettek, még akkor sem, mikor az Állami Egészségügyi Központ égési specialistája Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kiutazásakor a helyszínre érkezett. A szakorvos a terápia folytatását javasolta illetve égési szakanyagokat hozott magával.

Maszud élete a sors kezében volt, de a természet ez alakalommal kegyet gyakorolt. Eleinte naponta, később a gyógyulás előrehaladtával egyre ritkában kellett visszahozni kötözésre.

 A kisfiú hősiesen viselte a kötözéssel járó megpróbáltatásokat. Már csak pár kezelés, és gyógyultan távozhat.

A szerencsétlenül járt gyermek híre hamar bejárta a tábort. Az állomány minden alkalommal ajándékokkal várta a kezelésre érkező kis beteget.

1595889019
1595889020