Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Start az amatőr sportbajnokságokban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 28. 19:22

Az MH amatőr sportversenyeinek rendszere minden év első hónapjaiban indul, és decemberben a röplabdabajnoksággal fejeződik be. A versenyek szervezésével és a koordinálásával a Honvédelmi Minisztériumban Beiszer Tibor alezredes, kiemelt főtiszt foglakozik, vele beszélgettünk.

Hogy kapcsolódik össze a beosztásod és az amatőr sport szervezése?

Kevesen tudják azt, hogy a Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztályán van egy beosztás, ami a társadalmi szervezetekkel és ezen belül a szabadidős sport szervezésével, támogatásával foglalkozik, jelenleg ezt a beosztást én töltöm be.

1595897730
Ebbe a körbe tartoznak azok az amatőr sportbajnokságok, amelyek a honvédségen belül évek, vagy évtizedek óta jelen vannak és amelyekre a katonák, és családtagjaik körében igény van. Ez a rendszer, a katonai felkészítésben meghirdetett sportversenyekkel ellentétben nem csak a meglévő állományt célozza meg, hanem a jelenlegi, valamint a volt katonáinkat és a hozzájuk tartozó családtagokat, a gyerekektől az idősekig egyaránt. Ez már egy sokkal szélesebb kört jelent és a rendezvényekre az igények is sokrétűek.

Milyen sportágak vannak ebben a sportrendszerben?

Jelenleg 10-12 olyan alapsportág van, amit minden évben változatlan formában és rendszerben hirdetünk meg, ehhez a felmerülő igények szerint jön még 8-10 egyéb sportverseny. A legnépszerűbb természetesen a foci, amit a nagyszámú jelentkező csapatok miatt felmenő, kieséses rendszerben szervezünk meg. Rendkívül nagy népszerűsége van még a tollaslabdának, a tenisznek, az úszásnak, a mezei futásnak és a röplabdának, de sorolni lehetne még a többi sportot is, ahová a nagy örömünkre több százan jönnek el az ország minden részéből. Ez az ami lényegileg különbözteti meg a mi bajnokságainkat honvédség kiképzéshez kapcsolódó sportversenyeitől, mert itt egy-egy versenyszámon belül, az életkori különbségek miatt, az egészen fiataloktól a seniorokig, több kategóriában hirdetjük meg a versenyeket. Például a mezei futásban a nagy résztvevői létszám miatt több mint hét kategóriát szoktunk felállítani. Ebben a rendszerben kapnak lehetőséget a versenyzésre azok, akik a katonai számokban egyébként a helyzetük miatt nem indulhatnak, ugyanis hagyományosan vannak olyan sportversenyeink, amelyek szorosan kapcsolódnak a katonai kiképzéshez. Ilyenek például a szentendrei és debreceni sportlövők által szervezett szituációs lőversenyek.

Milyen kapcsolat van a honvéd egyesületek és a civil szféra között?

A kapcsolatunk a civil szférával hagyományosan jó. Az amatőr sportolóink, amikor csak lehet, részt vesznek a civilek által rendezett helyi és országos versenyeken.. A honvéd egyesületek csapatai ott vannak a városi és megyei bajnokságokban és a tagjaik rendszeres részt vesznek a kiemelt országos versenyeken. Ilyen a Bécs-Budapest Szupermaraton, vagy a Balaton körbefutása, illetve átúszása, de számtalan más eseményt is említhetnénk, ahol a sportolóink szereplése mára már teljesen természetes. A sportklubokban olyan szerteágazó munka folyik, ami, teljesen lefedi a civil szektort.

1595897730
 

Ki határozza meg azt, hogy milyen sportversenyek kerüljenek megrendezésre?

Nagyon odafigyelünk az alulról jövő kezdeményezésekre. A javaslatoknak a reális igények és lehetőségek alapján adunk zöld utat. A kezdeményezéseknek sok esetben a honvéd sportegyesületek szoktak keretet adni és ők ernyőszervezetként segítik a versenyek megszervezését és lebonyolítását. Ezek a szervezetek rendelkeznek azokkal a létesítményekkel és technikai feltételekkel, valamint rendezői gárdával, ami biztosíthatja egy-egy sportverseny színvonalas megrendezését. Tíz év után az idei évben a versenyeket  újra a síbajnoksággal indíthattuk el és remélhetőleg decemberben a röplabda bajnoksággal fogjuk bezárni. A sportrendezvények szempontjából nagyon mozgalmas a tavasz, ekkor elsősorban az áprilisi, májusi hónapok zsúfoltak és ősszel szeptemberben, valamint októberben vannak az országos rendezvényeink.

Hogyan dől el az, hogy melyik helyszínen lesznek a versenyek?

A gyakorlat az, hogy év elején jelentkeznek a honvéd egyesületek az általuk színpatikusnak tartott sportverseny megrendezésére. Mi a döntés előtt sok szempontot veszünk figyelembe, ezek között az is lényeges, hogy az azt megelőző években ki adott otthont már a rendezvényeknek. Szeretjük változatossá tenni a helyszíneket, ezért például a tenisz megrendezésre Debrecentől, Budapesten át, Veszprémig az ország sok más helyőrségében sor került. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy a gazdaságossági szempont érvényesüljön. Erre jó példa talán a jelenlegi síverseny helyszíne. Az eplényi sípályák a Honvédelmi Minisztérium VERGA Zrt. kezelésében lévő területen vannak. Ezért a HM-nél dolgozók, valamint a MH ellátási körbe tartozók a pálya használatért kedvezményes jegyet válthatnak. Ez azt jelenti, hogy a katonák és a családtagjaik fele áron vehetik igénybe a sípályák szolgáltatásait. Kedvezményt kapunk a HM bajnokságaink megrendezéséhez is, ami azért jó, mert az itt megtakarított pénzeket más szervezetek kaphatják meg. Ezen kívül össze kell hangolni azt is, hogy mi az amit szabadtéren célszerű megrendezni és mi az amit a rossz idő esetén teremben is megtartható. A terem adta lehetőségeink sokkal szűkebbek, mint a szabadtéri, ezért nagy a tömegeket megmozgató rendezvényeket inkább a szabadtérre szoktuk szervezni.

1595897730
 

Szerencsés viszont az, hogy nagyon sok honvéd sportpálya maradt a nyugdíjas katonák felügyeletében. Olyan helyeken is, ahol már évek óta nincs élő katonai alakulat, ilyen például Tapolca, vagy Taszár. Nagyon fontos, hogy a településeken a honvéd sportegyesületek éljenek és működjenek, mert ma itt ezeken e helyeken a szervezeteink jelenítik meg a katonákat és biztosítják a katonai hagyományok továbbvitelét. Ezért segítjük ezeket a szervezeteket azzal, hogy a sportpályákat üzemeltetők a tulajdonosnak, a Honvédelmi Minisztériumnak kedvezményes bérleti díjat fizetnek.

Miből tudjátok finanszírozni ezeket a sportversenyeket?

Az amatőr versenyekre fordítható pénz a honvédelmi tárca éves költségvetésében külön sorban jelenik meg, ez minden esetben egy fix összeg, ami nem léphető túl. Ebből az összegből kell gazdálkodnunk és finanszírozni a hazai és nemzetközi versenyek megrendezését és az esetleges külföldi versenyeken való részvételt.

Hogy lehet ezekhez a támogatásokhoz hozzájutni?

Csak a pályázati rendszeren keresztül. Minden évben kiírásra kerülnek a pályázatok, amelyek természetesen nyilvánosak és megjelennek a katonai sajtóban. A támogatási összegekre honvédséghez kapcsolódó társadalmi szervezetek a kiírás jellegének megfelelően pályázhatnak. Az összegek felhasználhatók a versenyek szervezésére, versenyekre történő felkészülésre, hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel finanszírozására. A pályázatokat egy, több személyből álló bizottság bírálja el. A bizottságban helyet kap a honvédelmi minisztérium és a honvéd vezérkar képviselője, jogász, pénzügyes és még több más szervezet képviselője is. A bizottság összetételét egy HM utasítás szabályozza és ezzel biztosított az, hogy csak a szakmai feladatok legyenek sz állami pénzekből támogatva.

1595897731