Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svéd és albán nagyköveti látogatás a honvédelmi miniszternél

Szöveg: kormany.hu |  2011. november 23. 19:31

Hende Csaba honvédelmi miniszter november 22-én, kedden hivatalában fogadta Karin Olofsdottert, a Svéd Királyság budapesti nagykövetét, illetve Mira Hoxha-t, az Albán Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. A megbeszéléseken jelen volt Siklósi Péter, a tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára is.

Karin Olofsdotterrel, a Svéd Királyság budapesti nagykövetével folytatott találkozón a felek a 2011. december 5-6. közötti budapesti Pooling & Sharing szeminárium témáit tekintették át. Szót váltottak emellett a svéd Gripen vadászgépek kapcsán kialakult szakmai együttműködésről, amelyet mind a két fél méltatott.

Hende Csaba és Karin Olofsdottert örömét fejezte ki, hogy a Pooling & Sharing szeminárium keretében a magyar és svéd védelmi miniszterek személyesen is találkozhatnak, valamint a szeminárium témái közzé a Nordic Cooperation tapasztalatairól szóló megbeszélés is bekerülhet.

Mira Hoxha-val, az Albán Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével folytatott megbeszélésre a nagykövet asszony kérésére került sor. Az udvariassági, bemutatkozó látogatás egyben jó alkalmat nyújtott arra, hogy a magyar-albán katonai kapcsolatok aktuális kérdéseit áttekintsék a felek.

Mira Hoxha nagyra értékelte Magyarországnak az Albán NATO-csatlakozás során nyújtott segítségét, egyben megköszönte, hogy Hende Csaba is támogatja a magyar-albán kapcsolatok további fejlődését. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Albániát a Balkán-félsziget stabilizációs tényezőjeként tartjuk számon.

Hende Csaba üdvözölte Albánia NATO-tagságát, egyben támogatásunkról biztosította európai uniós csatlakozási szándékukat. A honvédelmi tárca vezetője jelezte, hogy szívesen adjuk át integrációs tapasztalatainkat.

 
 

 
 (HM Sajtóiroda)

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária