Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalagok a csapatzászlón

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 29. 10:37

Még a katonák közül is kevesen tudják, hogy csapatzászlót csak a köztársasági elnök adományozhat egy-egy alakulatnak. Zászlót ékítő szalagot pedig az államfő mellett a honvédelmi miniszter is adhat a Magyar Honvédség alakulatai és katonai szervezetei számára. A honvedelem.hu összeállításából kiderül: milyen szabályok alapján történhet mindez.

Az szinte minden katona számára ismert, hogy csapatzászlót, mely a hazához, a nemzethez, az eskühöz és a csapathoz való hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe – az általa kibocsátott okirattal együtt – a Magyar Köztársaság elnöke adományozhat egy-egy alakulat részére. A csapatzászlónak, mint a katonai hagyományok egyik legfontosabb alapszimbólumának átadására nemzeti, állami, vagy katonai ünnepen, ünnepélyes keretek között kerül sor. A csapatzászlóra köthető szalagokról azonban csak minimális információval rendelkeznek az egyenruhások: sokan például nem tudják, hogy a köztársasági elnök, az adományozáskor egyben szalagot is köt a csapatzászlóra…

1595871218
A zászlókkal és a zászlószalagokkal, valamint az egyéb katonai jelképekkel és jelzésekkel több jogszabály is foglalkozik. A két legfontosabb: a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény, valamint a többszörösen módosított 3/1996. (IV. 12.) számú honvédelmi miniszteri rendelet. (Jelenleg két későbbi miniszteri rendelet, a 14/2004-es, illetve a 2/2007-es is módosította, valamint kiegészítette az eredeti jogszabályt.) A kérdéskör „témafelelőse" pedig a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztálya.
Mivel a haderő elmúlt években lezajlott átalakítása során több katonai szervezet hadrendi megnevezése is megváltozott. A jogszabályok, valamint a katonai szervezetek részéről felmerült igények alapján ilyenkor új köztársasági elnöki zászlószalagot kötnek fel a csapatzászlóra.

Egyébként jelenleg még nincsen szabályozva az ilyen típusú zászlószalagok száma. Azaz néhány alakulat csapatzászlaján akár 3-4 köztársasági elnöki szalag is lehet. A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetésének azonban az a törekvése, hogy egy-egy csapatzászlón csak a legutolsó hadrendi megnevezés változása kapcsán kapott köztársasági elnöki zászlószalag maradhasson. Természetesen, ha az alakulat kiemelkedő helytállása miatt is kapott szalagot a köztársasági elnöktől, az továbbra is a csapatzászlót ékítheti. (Ilyen esetre volt példa tavaly júniusban, mikor dr. Sólyom László zászlószalagot adományozott a szentesi műszaki alakulatnak, az árvízvédelem során tanúsított kiemelkedő helytállásuk elismeréseként.) A szalagot egyébként a köztársasági elnök, esetleg hivatalának katonai főosztályvezetője, vagy a HM vezetéséből felkért, vezető beosztású személy kötheti fel az alakulat csapatzászlajára.

A zászlószalagok másik fajtája a honvédelmi miniszteri szalag, melyet a köztársasági elnökével együtt ugyancsak felkötnek minden egyes, újonnan adományozott csapatzászlóra. A tárcavezető emellett zászlószalagot adományozhat még egy-egy katonai szervezetnek valamilyen jubileumi évforduló alkalmából is.
A miniszteri zászlószalagot vagy maga a tárcavezető, esetleg az általa felkért, minisztériumi vezető kötheti fel a csapatzászlóra.

A szakterület szerinti illetékes főosztály a HM Honvéd Vezérkarral együttműködve egyébként minden évben felmérését készíttet a

1595871218
következő esztendőben várható jubileumi évfordulókról, így a minisztérium vezetése állandóan „naprakész" információkkal rendelkezik azokról az alakulatokról, melyek számára miniszteri szalag adományozható.
A kérdéskört szabályozó miniszteri rendelet egyébként részletesen leírja azt is, hogy miként kell kinéznie, és milyen feliratot kell tartalmaznia a köztársasági elnöki és a honvédelmi miniszteri zászlószalagnak. Ugyancsak e rendeletből derül ki, hogy a csapatzászlóval rendelkező katonai szervezetek részére természetes és jogi személyek is adományozhatnak zászlót és zászlószalagot is. Előbbit úgynevezett alakulatzászlónak nevezik, és sem forma-, sem pedig színvilágában nem egyezhet meg a csapatzászlóval, ahogyan a „civilek" által adományozott zászlószalaggal kapcsolatban is az a kitétel, hogy különböznie kell mind a köztársasági elnöki, mind pedig a honvédelmi miniszteri szalagoktól. A tapasztalatok szerint elsősorban önkormányzatok, és vállalatok adományoznak ilyen zászlószalagot az alakulatoknak, mégpedig fegyvernemi napok, csapatünnepek, vagy jubileumi évfordulók alkalmából.

A kérdéssel foglakozó szakemberek – az érintettek megkérdezésével és szakmai álláspontjuk figyelembevételével – egy új miniszteri rendelet megalkotását tervezik. Mindez ötvözné a jelenleg érvényes három honvédelmi miniszteri rendelet paragrafusait, illetve kitérne több, pillanatnyilag még nem szabályozott kérdésre is. Ilyen kérdés lehet például a csapatzászlón lévő köztársasági elnöki szalagok száma, illetve az is, hogy hova kerülnének azok a szalagok, melyeket levesznek a zászlóról.