Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeszámolják az üres házakat a Vajdaságban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2007. november 29. 10:07

A kilencvenes évek elejére, a délszláv háború kezdetére emlékeztetnek a vajdasági magyaroknak kiküldött katonai idézések – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdán Budapesten.

Hogy pontosan mi is zajlik Szerbiában azt mind az ország katonai vezetése, mind a magyar kisebbségi vezetők máshogyan látják. Utóbbiak tartanak attól, hogy megismétlődik az, amit a kilencvenes években kénytelenek voltak átélni.

Való igaz, hogy igen sokan a déli szomszédainknál – magyarok és más nemzetiségőek egyaránt – figyelik aggodalommal azt a mozgolódást, ami most a Vajdaságban zajlik: behívók, házszámlálások…

Aki egyszer átélt életében egy háborút, az örök életében attól retteg, hogy a vérzivataros idők visszatérnek.

“I

lyen jellegű akció valamikor a kilencvenes évek legelején volt, ezért aggasztó ennek újbóli megjelenése. Úgy éljük meg, mint a kilencvenes évek reinkarnációját, akkor is hasonló módon indult a folyamat, ami háborúba sodorta az országot" – hangsúlyozta Pásztor István, miután az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottság meghallgatta.

A VMSZ elnöke elmondta: nemcsak magyarok kapnak idézéseket, de információik szerint csak a Vajdaságba küld ilyen leveleket a védelmi minisztérium.

Pásztor István azt tanácsolja az érintetteknek, tegyenek eleget az idézéseknek, december 3-ig, illetve december 10-ig jelenjenek meg a hatóságnál.

“A vajdasági magyaroknak szilárd álláspontja, hogy nem akarnak részt venni semmilyen fegyveres konfliktusban" – húzta alá a VMSZ elnöke. Hozzátette: további aggodalmat okoz a Vajdaságban, hogy a belügyminisztérium elkezdte felmérni az üres házakat.

“A kormány így akar felkészülni a koszovói menekültáradatra, vagy az úgynevezett visszafogadási egyezmény értelmében visszatérő szerbek letelepítésére" – jegyezte meg.

A hivatalos szerb álláspont igyekszik lecsillapítani a kedélyeket: állításuk szerint a régóta zajló folyamat a haderőreform része, amely az ország többi részén már lezajlott.

Szerintük a házösszeírások azért történnek, mert a visszafogadási egyezmény értelmében Szerbiának fel kell készülni arra, hogy jelentős számban érkeznek majd vissza olyanok, akik illegálisan lépték át valamelyik uniós állam határát.

A szerb védelmi tárca honlapján megjelent múlt heti közlemény szerint az idézéseket az euroatlanti integráció miatt végzett szerb haderőreform kapcsán bocsátottak ki. Ennek keretében pontosítják a nyilvántartást, új beosztást adnak a hadköteleseknek, most éppen annak a mintegy öt és félezer embernek, aki az újvidéki katonai körzetben lakik.

CímkékKoszovó