Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre bízik az Erős kéz sikerében

2007. október 30. 14:20

Szívós a tálib ellenállás, a hosszan tartó nyomást azonban nehezen viselik – jelentette ki afganisztáni látogatásának legvégén, közvetlenül a felszállás előtt Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A tálib ellenállás és a szívós, szervezett bűnözés nehezen viseli a hosszan tartó nyomást – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Mazari-Sarifban közvetlenül azelőtt, hogy háromnapos afganisztáni útja végén gépe felszállt a németek által irányított katonai bázisról.

Szekeres Imre és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter nem egészen három napot töltött a közép-ázsiai országban. Az út során szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy habár szívós a tálib ellenállás és szívós a szervezett bűnözés, de a hosszan tartó nyomást nehezen viseli el – mondta Szekeres Imre.
A miniszter a hétfőn este történt aknagránát-robbanásokkal kapcsolatban elmondta: meg kell várni a vizsgálat eredményét, lehet, hogy teljesen független a tábortól a támadás, lehet, hogy figyelmeztetésnek szánták, illetve szólhat azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket a két miniszter folytatott a kevesebb mint három nap alatt.

A honvédelmi miniszter jó jelként értékelte, hogy az afgán rendőrök és a titkosszolgálat azonnal kiszállt a helyszínre, komolyan vették az eseményt.
Szekeres Imre hangsúlyozta: a robbanások is megerősítették abban, hogy a magyar csapatoknak Afganisztánban kell maradniuk és segíteniük kell stabilizálni a térséget. Szekeres Imre szerint biztos, hogy hatékony lesz a héten induló Erős kéz katonai művelet, amely a tálib ellenállók erejét kívánja megtörni és megakadályozni a további robbantásokat.
Szekeres Imre és Horváth Ágnes ellátogatott a fővárosba, Kabulba, illetve Mazari-Sarifba, valamint a magyar tartományi újjáépítési csoport székhelyére, Puli-Humriba. Eredetileg négy napra tervezték a látogatást, az őket szállító katonai gép meghibásodása miatt azonban az indulás egy nappal eltolódott.

A delegáció mellé erős katonai és rendőri biztosítást rendeltek. Páncélozott járművekkel szállították a minisztereket és az újságírókat, valamint a biztonsági szakértőket is.
Szekeres Imre hétfőn találkozott Hamid Karzai elnökkel, a nemzetközi rendfenntartó erő, az ISAF törzsfőnökével, valamint a NATO főtitkárának civil képviselőjével Kabulban. Ezalatt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a közegészségügyi tárca és a nőügyek minisztériumának vezetőjével tárgyalt.