Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorúan nyilvános

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 3. 9:23

Az elmúlt hat évben a honvédség gerincét alkotó szerződéses legénységi állomány számára nem adatott meg, hogy a nyilvánosság előtt esküdjön fel a haza védelmére – úgy, mint a tisztek és a tiszthelyettesek. A honvédelmi vezetés most ezen is változtatott.


Mint ismert, a tisztek és a tiszthelyettesek minden évben a szélesebb nyilvánosság előtt tesznek ünnepélyes esküt a haza védelmére; az előbbiek augusztus 20-án, a budapesti Hősök terén, az utóbbiak júliusban, Szentendrén. Ezzel szemben a szerződéses legénységi állomány fogadalma nélkülözött mindennemű pompát: a katonák a nyilvánosság teljes kizárása mellett kötelezték el magukat a haza fegyveres szolgálatára azzal, hogy egy irodában aláírták az eskü szövegét tartalmazó papírt – pedig áldozatvállalásuk semmivel sem kevesebb, mint tiszti vagy tiszthelyettesi rendfokozatban szolgáló bajtársaiké.
Ezt az eljárást joggal érezhették hátrányos megkülönböztetésnek a szerződéses szolgálatra jelentkezők, hiszen az ő esküjük sem egyszerű adminisztratív momentuma a katonává válás folyamatának, hanem egy olyan vállalás, amihez hosszú időn át kell tartaniuk magukat – ez pedig igenis megérdemli a nyilvánosságot.

Mindezt felismerve javasolta a szentendrei MH Központi Kiképzőbázis a szerződésesek esküjének nyilvánossá tételét, s az elképzelést a HM Honvéd Vezérkar főnöke, illetve a honvédelmi miniszter egyaránt támogatandónak ítélte. A premierre 2010. november 26-án került sor: ezen a napon a kétszáztizenegy szerződéses katonával együtt tette le esküjét további százkilencvenhét, a szentendrei bázison alapkiképzésen részt vevő tiszt és tiszthelyettes is.

A teljes cikket a Magyar Honvéd magazin január 6-án megjelenő új számában olvashatják!