Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szuper program, remek hangulat

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 19. 16:59

Nagyon jól sikerült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szeptember 12-i nyílt kiképzési napja, melyet az ócsai bázison rendeztek meg. És ezt nem a szervezők mondják, hanem azok a fiatalok, akik meghívottként vettek részt a programon.

Az egyetemi nyílt kiképzési napjára a szervezők több mint kétszáz, az ország hátrányos helyzetű régióiban tanuló középiskolás diákot is meghívtak. Azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy a fiatalok egy részét rövid időn belül szeretnék az egyetem hallgatóinak sorában tudni, vagy éppen a szerződéses katonai szolgálatra megnyerni.

A középiskolás diákok végigjárták az ócsai kiképzőbázis területén a különböző bemutató pontokat, s nagyon tetszett nekik a program. Legalábbis azt mondják azok a fiatalok, akik a rendezvényt követően élményeikről beszéltek a honvedelem.hu-nak.

A 18 éves Szabó Gyula a nyíregyházi gyermekvédelmi központból érkezett csoporttal látogatott el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rendezvényére. Mint elmondta, nem ez volt az első „katonás" programja, hiszen idén, sőt tavaly is részt vett már a Honvédelmi Minisztérium által a roma fiatalok számára rendezett pályára irányító nyári táboron. És éppen azért jelentkezett az idén újra, mert egy évvel korábban „élete legemlékezetesebb" táborában járt.

– Nagyon szuper volt a program és remek a hangulat Ócsán. Mindent körbejártunk, megnéztük, hogyan dolgoznak a katonák. Akár az ellenőrző-áteresztő ponton, vagy éppen a vezetési pályán. Nekem azonban mégis a tűzakadály-pálya tetszett a legjobban. Nem tudom, hogy én képes lettem-e volna végigrohanni a lángoló akadályelemeken – mondta a fiatalember, aki azt nagyon bánta, hogy alig néhány óráig tartott csak a program. Szívesen maradt volna tovább is, hiszen akkor biztosan lett volna ideje arra is, hogy saját maga is szét-, és összeszereljen néhány kézifegyvert.

Gyula egyébként jövőre ismét szeretne részt venni a nyári túlélő táboron. Sőt két év múlva, amikor leérettségizik, a nemzetvédelmi egyetemen akar továbbtanulni. Hiszen nagy vágya, hogy katonatiszt legyen. Mégpedig lövész szakon. Hiszen, úgy tudja, hogy lövészre mindig szükség van a Magyar Honvédség alakulatainál.

 

Román Tamás a kisvárdai lakóotthonból érkezett Ócsára. A 18 éves fiatalember szerint fergetegesen jó volt a program. Már csak azért is, mert találkozhatott azokkal az ismerősökkel, akikkel tavaly és idén a roma fiatalok számára rendezett pályára irányító táborban barátkozott össze. Tamásnak egyébként az egyetem hallgatóinak helységharc bemutatója tetszett a legjobban. S bár szeretett volna „lőni" a vaktölténnyel töltött gépkarabéllyal, ezt most nem engedték neki a szervezők. Szerencsére a nyáron volt erre lehetősége.

– Néhány évvel ezelőtt még komolyan gondolkodtam azon, hogy hivatásos katona leszek. De aztán a nyári táborokon megismertem a kemény, „katonás" világot, és beláttam, hogy ez nem nekem való – mondta a géplakatosnak tanuló fiatalember, aki jól érezte magát Ócsán, hiszen az egyetem nyílt kiképzési napján rengeteg újdonságot tudott meg a Magyar Honvédségről.

Ugyancsak járt már katonai pályára irányító táborban Tóth Csaba, aki a berkesi lakóotthonból érkezett az ócsai rendezvényre. A 18 éves fiatalember, amint meghallotta, hogy buszokat indítanak a nyílt kiképzési napra, azonnal jelentkezett.

– Már a tavalyi táborban nagyon megtetszett a katonák világa, rendkívül élveztem azt a tíz napot. Mondtam is a parancsnokunknak, hogy én szeretnék katona lenni – mesélte Csaba, aki az Ócsán felkereste a toborzósátrat és érdeklődött a katonai szolgálatról. Mint elmondta: az érettségi megszerzése után szerződéses katonának, majd később tiszthelyettesnek szeretne jelentkezni, utána pedig a nemzetvédelmi egyetemre is megpróbál bejutni. A katonai „szakmák" közül egyébként a tüzérek munkája érdekli a legjobban, s nagy vágya, hogy egyszer saját maga süssön el egy D–20-as ágyút.

A jelenleg 11. osztályba járó fiatalember azt is eldöntötte, ha jövőre ismét rendeznek nyílt napot az egyetemen, akkor azon megint szeretne részt venni.