Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs magyar áldozat Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. szeptember 21. 12:01

A szombat esti iszlámábádi merényletnek nincs magyar sérültje vagy halálos áldozata. A nyomozás egyik vezető munkatársa azt mondta, úgy tűnik, az al-Kaida terrorszervezet áll a támadás mögött.

A cseh nagykövet azonban a megtámadott szállodából jelentkezett pillanatokkal a robbantás után, azóta viszont nincs hír róla – közölte az AFP francia hírügynökség. A nyomozás egyik vezető munkatársa azt mondta, úgy tűnik, az al-Kaida terrorszervezet áll a támadás mögött.

A szombat esti robbantás miatt kitörtek az ablakok a közelben lakó magyaroknál – mondta a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A támadásban magyar állampolgár nem sérült meg és nem vesztette életét – tette hozzá.

Csehország iszlámábádi nagykövete azonban a megtámadott Marriott hotelből jelentkezett a robbantás után – mondta a konzulátus egy vezető munkatársa az AFP francia hírügynökségnek vasárnap. Ivo Zdarek nagykövet telefonon kérte, hogy mentsék ki a szállodából. A pakisztáni hatóságok és a cseh követség munkatársai azonban nem találták meg.

A nyomozás egyik vezető munkatársa eközben azt mondta, minden jel arra mutat, hogy az al-Kaida követte el a merényletet. A robbantás ráadásul éppen egy évvel azután történt, hogy Oszama Bin Laden felszólította a pakisztáni muzulmánokat, indítsanak dzsihádot, azaz a szent háborút a pakisztáni vezetés ellen.

A merényletnek a hivatalos adatok szerint 41 halálos áldozata van. Az AFP ugyanakkor 60 halottról és 200 sérültről tud. A támadó egy robbanószerekkel megrakott teherautót vezetett a hotel bejáratához. A detonáció helyszínén hat méter mély kráter keletkezett – számolt be korábban a BBC helyszíni tudósítója.

A helyi idő szerint szombat este nyolc óra előtt történt robbanás gázszivárgást okozott, amitől kigyulladt az épület. Sokan akkor vesztették életüket, amikor a lángok elől menekülve kiugrottak a felső emeletekről.