Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanévnyitó a nemes hagyományok szellemében

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 1. 18:11

Nem szakmát, hanem szolgálatot, a haza szolgálatát vállalták azok, akik jelentkeztek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre- hangzott el az intézmény mai tanévnyitóján. Több mint száz elsőéves kezdi meg ma itt a tanulmányait.

– Ma húzunk egy vonalat és egy új szakasznak vágunk neki. Szakítunk mindazzal, ami idegen a katonai felsőoktatás intézményétől. Levontuk a tanulságot az elmúlt időszak hibás gyakorlatából, és visszatérünk a katonai vezető-képzés jól bevált hagyományaihoz. Az új honvédelmi vezetés megkezdte az intézmény átalakítását – hangsúlyozta egyebek mellett tanévnyitó ünnepi beszédében szerdán Fodor Lajos közigazgatási államtitkár a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

A mintegy másfélszáz első éves hallgató – az egyetemi zászló bevonulása és a Himnusz közös eléneklését követően – hallhatta az államtitkártól, hogy különleges életpályát választottak. A Zrínyi hallgatóiként, később tisztként nem szakmát, hanem szolgálatot, a haza szolgálatát vállalták. Hozzátette: „Szakmailag kifogástalan, parancsot adni és döntést hozni képes, intelligens, széles látókörű tisztekre van szükség".

A képzésről szólva rámutatott: büszkén vállalni kell a ludovikás hagyományokat, a bajtársi összetartozás és a hazáért való önfeláldozás szimbólumát, a kardrántást. Leszögezte: az üzleti élet világa idegen az egyetem katonai szellemiségétől.
Az intézmény tanáraitól azt várja el a honvédelmi vezetés, hogy állását bizalmi beosztásnak tekintse, közszolgálat iránti elhivatottságra, a legfrissebb mesterségbeli tudásra neveljék a hallgatókat.

– Határozott törekvésünk, hogy az intézményt a honvédelmi és kormányzati vezetés szándékai szerint működtetjük.

 

Egyes területeken át kell alakítanunk ahhoz, hogy mindenben megfeleljen annak az új követelményrendszernek, a Magyar Honvédség igényeinek – emelte ki köszöntőjében Lakatos László vezérőrnagy, az egyetem főtitkára. Szolgáltató, élhető, a hallgatók és oktatók számára minden szempontból megfelelő egyetem kialakítása van szükség, amelyben nem csak a tanagyag, a tanulócsoportok, a vizsgák és a szigorú követelmények léteznek, hanem személyes tanár-diák kapcsolatok, a felelősségvállalás is. Kifejtette: csak a magasan képzett, önmagára is figyelő, katonailag is művelt tanár nevel elkötelezett, hivatását szerető diákot.

Lakatos László vezérőrnagy szerint, amikor katonai műveltségről beszélünk, akkor a bátorságról, az erényről, a bajtársiasságról és magabiztosságról, az öntudatosságról és önfeláldozásról, az egymásra utaltságról is szólunk.

A tanévnyitón a tisztek és közalkalmazottak közül többen részesültek – a honvédelmi miniszter illetve a közigazgatási államtitkár határozata alapján – kitüntető címben, előléptetésben, mások emléktárgyakat kaptak.

 

 

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária