Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztották az orosz fegyverkereskedő kiadását

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. szeptember 2. 5:33

Elhalasztották Thaiföldön Viktor But orosz fegyverkereskedő kiadatási ügyét, újabb ügyének első bírósági meghallgatásáig – közölte az üzletember felesége. Alla But az orosz állami hírügynökségnek elmondta, ügyvédjüket szerdán értesítette a thaiföldi bíróság, hogy megkapták a férje ellen megfogalmazott újabb amerikai vádakat, amelyekről október 4-én hoznak döntést.

Előzőleg, augusztus 20-án a thaiföldi fellebbviteli bíróság már egyszer úgy döntött, hogy eleget tesz az Amerikai Egyesült Államok kiadatási kérelmének. Washington azonban néhány nappal korábban – hogy biztos legyen a dolgában – újabb bűnügyekben is vádat emelt a Bangkokban 2008 márciusa óta fogva tartott But ellen, s a thaiföldi hatóságoknak most ezekről is döntenie kell.

Huszadikán az Amerikai Egyesült Államok nagyra értékelte a thaiföldi hatóságok döntését, hangoztatva, hogy a But ellen folytatott eljárás kiemelt fontosságú a számára. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont törvényellenesnek és átpolitizáltnak nevezte az amerikai kiadatási kérelem teljesítését.

A vádak szerint But üzletemberként Afganisztántól kezdve a Közel-Keleten és Afrikán át egészen Dél-Amerikáig számos konfliktusövezetbe szállított illegálisan fegyvert, de pénzmosással és csalással is vádolják, s mindezért az Amerikai Egyesült Államokban életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A The Washington Post című lap hétfői cikke szerint ugyanakkor az amerikai hatóságok vádalkut kötnének vele a tálibok, valamint a szomáliai és jemeni szélsőségesek fegyverbeszerzéséről szóló vagy egyéb – például az orosz titkosszolgálatokra vonatkozó – érzékeny értesülésekért cserébe.

CímkékAfganisztán