Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni légicsapás az afgán határ mentén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 2. 5:39

Több mint ötven emberrel – lázadóval, családtagjaikkal és ártatlan civilekkel – végzett a pakisztáni légierő kedden este az ország északnyugati részén – közölték helyi biztonsági tisztségviselők szerdán. A korábbi hírek még mintegy harminc lázadó haláláról szóltak.

A harci repülőgépek három bombázást hajtottak végre az afgán határ térségében található Haibár törzsi területen, amelyek során leromboltak egy kiképzőtábort. A biztonsági erők szerint a helyet a tálibok használták arra, hogy felkészítsék a merényletekben használandó járműveket és sofőrjeiket a támadásra.

A légicsapásban több, a közelben tartózkodó civil is meghalt.

Pakisztáni civilek többször váltak már félreértés áldozataivá: áprilisban például a biztonsági erők ötven, ugyanahhoz a törzshöz tartozó emberrel végeztek, mert táliboknak hitték őket. A tévedésért a pakisztáni hadsereg vezetője, Asfak Kajáni tábornok bocsánatot kért.

Az Afganisztánnal határos törzsi területek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetségre lépett tálibok fellegvárának számítanak. Az utóbbi három évben a többnyire merényletek formájában megnyilvánuló példátlan erőszaknak mintegy 3600 ember esett áldozatul.