Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a Hellfire II legújabb verziója

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 1. 14:31

A Lockheed Martin AGM-114 Hellfire korunk egyik legjobb és legtöbbet alkalmazott kis hatótávolságú levegő-föld rakétája, mely napról-napra bizonyítja képességeit a háborús zónákban. A gyártó pedig folyamatosan fejleszti termékének képességeit, amire szüksége is van, ugyanis a méltán híres fegyver babérjaira több konkurens is pályázik jelenleg.

A legújabb verzió az R, mely már egy úgynevezett „minden az egyben" képességű rakéta. A Hellfire Romeo néven is emlegetett AGM-114R Hellfire II egy fegyverben egyesíti elődeinek minden jó tulajdonságát. A vezérlése nem változott, ugyanúgy félaktív lézeres irányítású (SAL), viszont már a hordozó platformtól oldalra lévő, vagy a háta mögött elhelyezkedő célpontok ellen is indítható a továbbfejlesztett navigációs rendszernek köszönhetően. Ez utóbbi jobb manőverező-képességet is biztosít, valamint úgy vezeti célra a fegyvert, hogy az a lehető legnagyobb becsapódási energiát produkálja, így növelve a hatékonyságot.

Az R verzió legnagyobb előnye elődeivel szemben mégis a többcélú harci rész. Annak ugyanis, hogy megannyi Hellfire-változat létezik, az egyik oka az, hogy más-más feladatokra vannak kifejlesztve: az eredeti A például kifejezetten páncélosok ellen készült, míg az M páncélozatlan járművek, bunkerek és városi célok leküzdésére szakosodott. Így ha nem lehetett előre látni, hogy milyen kihívásokkal találkozik az AGM-114-et hordozó helikopter vagy UAV a bevetésen, többféle variánst is felszereltek rá, ami jelentősen csökkentette a támadó potenciálját. 

Erre kínál megoldást a Hellfire Romeo, mely képes a nehéz és könnyű páncélosok, épületek, bunkerek leküzdésére, emellett pedig városi harcra és élőerő ellen is alkalmazható. Mostantól tehát elég lesz ezt az egy multifunkciós rakétát felfüggeszteni a hordozó platformra, mellyel minden fellépő körülményre megfelelő választ adhat majd a személyzet.

1595906733
 

Az AGM-114R-el április 14-én hajtottak végre egy tesztet, melynek célja az volt, hogy kipróbálja a fegyver pusztító erejét páncélozott célok ellen. Célpontként egy M60 harckocsit állítottak ki az Eglin légibázis melletti lőtérre. A rakétát 6,4 kilométerről indították, a célzást egy UAV végezte, mely lézerrel megjelölte a célt a fegyver számára. A Hellfire érzékelői észlelték ezt, és továbbították az adatokat a navigációs rendszer felé, mely centiméteres pontossággal vezette célba az AGM-114-est, mely telitalálattal megsemmisítette a harckocsit.

„Az AGM-114R egyik legfigyelemreméltóbb új képessége, hogy a hordozó eszközt vezető pilóta bevetés közben igazíthatja hozzá az adott célhoz a harci részt, ami jelentősen megkönnyíti a feladatokra való felkészülést." – mondta Mike Brown, az AGM-114R fejlesztési programjának menedzsere. „Ez pedig rendkívüli fontossággal bír a gerillaellenes hadviselésben, ahol a tálibok bármikor és bárhol felbukkanhatnak, így nem tudhatjuk előre, mik lesznek a megsemmisítendő célpontok."

Ken Musculus, a Lockheed Martin levegő-föld rakétákért felelős részlegének igazgatója a következőképpen nyilatkozott a sikeres tesztlövészet után:
„E teszt megmutatta, hogy Hellfire Romeo le tudja győzni az AGM-114 legnagyobb ellenfelét, egy harckocsit is. Képes rá, hogy az eddigieknél nagyobb magasságban és nagyobb sebességgel közelítse meg a célt, melynek így már esélye sem lesz rá, hogy életben maradjon. Örülünk, hogy katonáink kezébe egy olyan fegyvert adhatunk, mellyel elláthatják az összes jelentkező feladatot."