Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit-francia haditengerészeti együttműködés kialakulóban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 1. 14:23

A brit The Times információi szerint Nagy-Britannia és Franciaország haditengerészeti együttműködés keretében közösen kívánja alkalmazni a két ország legnagyobb repülőgép-hordozóit. Az újság szerint két brit és egy francia hadihajóról folynak a tárgyalások.

A tervek szerint a három repülőgép-hordozó közül egy állandóan a tengeren tartózkodik harci készültségben. Az ötletet a két ország erőinek egyesítéséről a gazdasági helyzet hozta magával, hiszen így a két ország vissza tudja fogni a repülőgép-hordozók javítására szánt kiadásokat.

A jelenlegi helyzetben a brit flotta két hadrafogható repülőgép-hordozója, a HMS Ark Royal és a HMS Illustrious, amelyek időnként egyidőben tartózkodnak a dokkban javításon, illetve megelőző karbantartáson. Amennyiben a tervezett megállapodás létrejön, Nagy-Britannia elállhat a két tervezett repülőgép-hordozó egyikének megépítésétől, amelyek egyenként mintegy 5,2 milliárd fontba kerülnek.

A The Times információi szerint a hivatalos megállapodás aláírására Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke novemberi találkozóján kerül sor.

Nagy-Britannia védelmi minisztériuma nem kommentálta az újság által nyilvánosságra hozott információt. Liam Fox védelmi miniszter elmondása szerint a kérdésben döntés leghamarabb ősszel születhet.