Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsértődött a pakisztáni hadsereg delegációja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 1. 13:27

Lemondták a pakisztáni hadsereg tisztségviselői az amerikai középső parancsnoksággal (CENTCOM) tervezett hivatalos találkozót, miután „indokolatlan biztonsági ellenőrzésnek” vetették őket alá az egyik washingtoni repülőtéren – derül ki egy szerdán megjelent iszlámábádi katonai közleményből.

Az ázsiai ország katonai delegációja a Florida állambeli Tampába volt hivatalos. A Dawn című pakisztáni napilap értesülése szerint a hadsereg tisztségviselőit augusztus 30-án a washingtoni Dulles repülőtéren azért vizsgálták át felszállás előtt, mert állítólag nézeteltérés alakult ki egyikük és egy utas vagy utaskísérő között.

„A pakisztáni katonai hatóságok (a jogtalan ellenőrzés miatt) úgy döntöttek, hogy lemondják a látogatást, és visszahívták a delegációt" – közölte a pakisztáni hadsereg. Az amerikai védelmi tisztviselők sajnálatukat fejezték ki a történtek miatt.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően az amerikai reptereken rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, s azóta sokan panaszkodnak amiatt, hogy kizárólag azért esnek át további ellenőrzéseken, mert kinézetük és megjelenésük alapján közel-keletinek vagy épp muszlimnak gondolják őket a hatóságok.

Washington Iszlámábádot kulcsfontosságú szövetségesének tartja a szélsőséges milíciák elleni küzdelemben, és azt szeretné, ha az ázsiai ország leszámolna azokkal a tálib felkelőkkel, akik Pakisztánból szivárognak át Afganisztánba, hogy támadást intézzenek az amerikai irányítás alatt álló ottani NATO-csapatok ellen.