Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanfolyam a korszerű katonai képességek fejlesztéséért

Szöveg: Hársfalvi József őrgy. |  2010. október 21. 15:24

A Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam a magyar különleges műveleti csoportok állományának, valamint a meghívott külföldi kiképzendők szakirányú alapképzését, az alapvető különleges műveleti feladatokra történő felkészítését tette lehetővé.

Az első Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam záróünnepségét rendezték meg október 13-án a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban. Az eseményen jelen volt Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, Csampa Zsolt, a Honvédelmi és Rendészeti bizottság alelnöke, Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka (helyőrségparancsnok), a felkészítésben közreműködő katonai szervezetek és intézmények vezetői, valamint a hazánkba akkreditált katonai attasétestület tagjai.

Orosz Zoltán vezérőrnagy megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetközi különleges műveleti alaptanfolyam fontos szerepet játszik a korszerű katonai képességek fejlesztésében. Olyan – a hagyományos erőket kiegészítő – képesség megteremtésére van szükség, amely a döntéshozók lehetőségeit bővíti, hatékony katonai megoldások alkalmazását teszi lehetővé. A különleges erőkkel szemben támasztott magas szintű követelmények teljesítésében, kulcsfontosságú a megfelelő állomány kiválasztása és felkészítése. A kiképzés tervezése és végrehajtása során a kiválasztás, a különleges műveleti alapképzés – illetve a törzstisztek képzése – feladatait el kell különíteni a szakmai továbbképzés egyéb feladataitól. Ennek érdekében született meg a döntés, amely – a különleges műveleti képességfejlesztés keretein belül – különválasztja a Különleges Műveleti Zászlóalj alaprendeltetésből adódó feladatrendszerét az alapképzéstől. Az MH Béketámogató Kiképző Központ feladatkörébe helyezi át a különleges műveleti katonák alapszintű műveleti felkészítését 2008-tól.

A 2010. február 1-én elindított első Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam elemző vizsgálatai igazolták, hogy helyes döntés volt elindítani ebben a formában a nemzetközi képzést, jól érzékelhető az eredménye és hasznossága. A tanfolyamon résztvevő országok között köszönthettük szövetségeseinket, Észtországot és Szlovákiát. Összességében egy szlovák tizennégy észt és tizenhárom magyar nemzetiségű különleges műveleti katona felelt meg a magas szintű követelményeknek. A közel kilenc hónapos angol nyelvű felkészítés – amelyet az MH Béketámogató Kiképző Központban, a táborfalvai, a csobánkai és az újdörögdi gyakorlótereken és kiképző bázisokon hajtottak végre -, komoly elméleti és kemény fizikai kihívást jelentett a résztvevők számára. A szimulált élethelyzetekben egyszer az időjárás viszontagságai, máskor az alvás és élelem szűkössége, a teljes felszerelés súlya, vagy az ellenerő század katonáinak folyamatos tevékenysége tette próbára a tanfolyam hallgatóinak mindennapjait.

A többnapos tesztfeladatokat, hadműveleti tervezéseket és komplex harcfeladatokat a magyar és külföldi hallgatók egyénileg, valamint csapatként hajtották végre. A tanfolyamot sikeresen elvégző huszonnyolc hazai és nemzetközi hallgató Orosz vezérőrnagytól vehette át a képesség elérését igazoló oklevelet, valamint a „különleges műveletiek" családjába tartozás jelképének számító felvarrót. A kiváló eredménnyel végzett hallgatók részére Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, a tanfolyamon legjobb teljesítményt nyújtó külföldi hallgatónak Csampa Zsolt, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, a tanfolyamon legjobb teljesítményt nyújtó magyar hallgatónak Lamos Imre dandártábornok adta át az emlékplakettet és gravírozott emléktőrt. A kiképző, illetve azt támogató állományból többen – az alaptanfolyamon nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – a Honvéd Vezérkar főnöke és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka által adományozott tárgyjutalmat vehettek át.