Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézeres aknakeresőket rendelt az amerikai haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 21. 16:50

A Northrop Grumman cég megrendelést kapott az amerikai haditengerészettől négy darab AN/AES-1 típusú légi lézeres aknakereső szállítására. A szerződés ellenértéke mintegy 45 millió dollár. A szerződés értelmében az amerikai haditengerészet a négy darab függeszthető aknakereső konténer mellett tartalék alkatrészeket is kap, valamint megoldott a berendezések technikai kiszolgálása is.

A megrendelt berendezéseket MH-60S Knight Hawk típusú helikoptereken fogják alkalmazni.

Napjainkig az amerikai haditengerészet öt darab AN/AES-1 típusú aknakeresőt kapott. Az első három darabot 2005-ben rendelte meg a haditengerészet 125 millió dollár értékben, míg további kettőt 2008-ban, 25 millió dollár értékben. Az amerikai haditengerészet jelenleg a berendezések tesztjét végzi, amelyek 2011 elején fejeződnek be. A tesztek eredményeinek ismeretében kaphatja meg a lézeres aknakereső az engedélyt a harci alkalmazásra, valamint a sorozatgyártásra.

Az AN/AES-1 rendszer zöld-kék lézert alkalmaz a vízfelület „megvilágítására". A lézer mellett az aknakeresőt ellátták több nagyérzékenységű szenzorral, amelyek felderítik a vízben lévő különböző aknákat. A letapogatás eredményeként az AN/AES-1 képes megkülönböztetni az aknákat és egy háromdimenziós képen megmutatni elhelyezkedésüket. Korábban napvilágot láttak olyan információk, hogy hosszútávon hasonló eszközöket terveznek alkalmazni az amerikai haditengerészet pilótanélküli repülőeszközein.

1595908881