Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-katonák öltek meg egy afgán rabot?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 21. 18:58

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők katonái feltehetőleg megöltek egy afgán rabot a saját cellájában – állították kedden afgán források. Hamid Karzai afgán elnök nyomozást indított az ország déli részén fekvő Kandahár tartományban történt eset körülményeinek kivizsgálására.

Az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint az Arghandab körzetben található börtönbe vasárnap este NATO-katonák hatoltak be, és ott végeztek az egyik fogollyal.

A NATO kabuli parancsnoksága a történtek után bejelentette, hogy vizsgálatot indít a meggyilkolt afgán ügyében, akit még szombaton tartóztattak le a nemzetközi biztonsági erők a Kandahár tartományban folytatott katonai akció során.

Az utóbbi években számos emberjogvédő szervezet bírálta az Afganisztánban állomásozó szövetségesek által letartóztatottak fogvatartási körülményeit. A múlt héten egy civil szervezet jelentést tett közzé arról, hogy kegyetlen bánásmódban volt részük azoknak a foglyoknak, akiket egy titkos amerikai börtönben őriztek Afganisztánban. Soros György magyar származású milliárdos intézete, a Nyílt Társadalom Alapítvány által készített tanulmány az egykori őrizetbe vettek megkérdezésével készült, és arra világított rá, hogy a Kabultól északra fekvő Bagramban felállított fogdában az őrök a bent tartottaktól rendszeresen megvonták a természetes fényt, nem látták el őket elegendő élelemmel, sőt még azt is megakadályozták, hogy a Vöröskereszt felkeresse őket.

Washington nyíltan soha nem ismerte el a titkos „fekete börtön" létezését, amely független a szintén Bagramban található, amerikaiak által létrehozott központi büntetés-végrehajtási intézettől. Bagram a rabokkal való visszaélés szimbólumává vált, amikor 2002-ben, az afganisztáni háború második évében amerikai katonák halálra vertek két fogvatartottat.