Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatcsere és ismeretbővítés

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 26. 16:08

Magyar Honvédség szintű híradó, informatikai, frekvencia-gazdálkodási és üzemeltetési konferenciát rendezett május 26-án, csütörtökön az MH Támogató Dandár a Honvédelmi Minisztérium Lehet utcai objektumában. A rendezvényre a Magyar Honvédség e területekkel foglalkozó szakemberei mellett meghívták azokat a civil szolgáltatókat is, amelyek kapcsolatban állnak a honvédséggel.

1595919316
A jelenlegi a harmadik, Magyar Honvédség szintű híradó, informatikai, frekvencia-gazdálkodási és üzemeltetési konferencia – mondta el a május 26-i rendezvényt megnyitó beszédében Labádi Lóránt mérnök ezredes.

Az MH Támogató Dandár törzsfőnöke, aki egyben a konferencia főszervezője és annak levezető elnöke is volt hozzátette: az első tanácskozást még 2006-ban, a másodikat pedig 2009-ben szervezték meg. Amíg az első két alkalommal a híradó és informatikai, valamint a frekvencia-gazdálkodási és üzemeltetési témaköröket szétválasztották, idén már együttesen kerül napirendre e két nagy terület.

„2009-ben, a második konferencián döntöttünk arról, hogy az egyre gyorsuló szakmai fejlődés követése miatt szükséges az, hogy a következő tanácskozást két év múlva szervezzük meg" – mondta Labádi ezredes, majd a konferencia céljairól beszélt.

1595919316
Ezek között kiemelte azt, hogy a résztvevők megismerhetik a híradó és informatikai szakterületen üzemelő rendszerek jelenlegi helyzetét, valamint új ismereteket szerezhetnek a távközlési szolgáltatókról. Emellett a szakmai tapasztalatok megosztása, a híradó, informatikai és információ-biztonsági szakterületek sokrétű megközelítése, valamint a rokonszakmák fejlődésének megismerése ugyancsak szerepel az idei konferencia célja között.

Halmai Ottó mérnök dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó és Informatikai csoportfőnöke, a rendezvény védnöke megnyitójában kiemelte: a Magyar Honvédség tisztában van vele, hogy a híradó és informatikai rendszerek világában nagyon nehéz a kor kihívásainak megfelelni.

„A mai nap kiváló lehetőség arra, hogy megosszuk egymással azokat a tapasztalatainkat, amelyeket az elmúlt két esztendő során a fejlesztések és az üzemeltetés során szereztünk" – mondta Halmai tábornok.

Az egész napos konferencián – több más téma mellett – szó esett a Magyar Honvédség távközlő hálózatainak fenntartásáról és üzemeltetéséről, a frekvencia-gazdálkodás intézményrendszerének aktuális változásairól, a katonai frekvencia-gazdálkodás kapcsolatrendszeréről, a honvédség szolgálatában állítható, hatékonyságnövelő hálózatfejlesztésekről, a műholdas kommunikációs lehetőségekről, valamint a híradó-informatikai rendszergyakorlat-sorozat tapasztalatairól.

Fotó: Dévényi Veronika