Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kell ijesztgetni a START-III felmondásával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 17:01

A Kreml nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló orosz-amerikai START-III szerződés felmondását vonhatja maga után, ha az Egyesült Államokkal nem sikerül megállapodni az európai rakétavédelmi rendszerről.

Szergej Prihogyko, Dmitrij Medvegyev elnök tanácsadója az orosz és az amerikai államfő május 26-án, csütörtökön Deauville-ben tartandó találkozója előtt újságíróknak hangsúlyozta: az európai rakétavédelmi rendszerről a tárgyalások folynak, van még idő, van tárgyalási és politikai lehetőség. Hozzátette, hogy az orosz és az amerikai elnök tárgyalni is fog a START-III megvalósításáról és az európai rakétavédelmi rendszerről is.

Újra leszögezte azonban: garanciákat kell biztosítani arra, hogy a létrehozandó rakétavédelmi potenciálok egyik oldalon se irányuljanak a másik ellen, ki kell dolgozni a haditechnikai és földrajzi kritériumokat, amelyek lehetővé teszik e potenciálok korlátozott jellegének áttekintését.

Kijelentette: egyáltalán nem ért egyet a START-III felmondását illető felvetéssel, mert a felmondás azt jelentené, hogy valaki megsérti a szerződésben foglaltakat, noha semmiféle olyan értesülés nincs, hogy az amerikai fél ezt tenné.

Azoknak, „akik az újabb orosz-amerikai konfrontáció elkerülhetetlen voltával ijesztgetnek", Prihogyko azt javasolta, hogy tanúsítsanak több türelmet, és azt mondta, „ilyen hangoskodók elegen vannak náluk is, meg nálunk is".

Prihogyko kedvezően értékelte az orosz-amerikai együttműködést számos területen, és úgy vélte: „a kölcsönös megértés elért szintje lehetővé teszi bármely kérdés, a legélesebb, legkellemetlenebb problémák megvitatását is. A párbeszéd intenzív, bár néha nem könnyű, de Moszkva úgy látja, Washington kész meghallgatni még akkor is, ha nem mindig esnek egybe a nézetek".