Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tégy önmagadért!

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 25. 18:03

Jelentős összeget nyert az MH Szociálpolitikai Közalapítványa a „Katonák munkaerő-piaci reintegrációjának képzési programja” című pályázatával, amelyet az úgynevezett Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében nyújtottak meg. A projektről csütörtökön tartottak tájékoztatót Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison.

Magas rangú norvég katonatisztek érkeztek csütörtökön délután Szentendrére, az MH Központi Kiképző Bázisra. Õk is részt vettek ugyanis azon a tájékoztatón, amelyek a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványa rendezett, mégpedig a „Katonák munkaerő-piaci reintegrációjának képzési programja" elnevezésű pályázat elfogadásáról és a projekt megvalósításának megkezdéséről.

A rendezvényen részt vett dr. Füredi Károly a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési és Infrastrukturális szakállamtitkára is, akit a tájékoztató előtt – a Magyar Honvédség szabályzataiban előírtak szerint – katonai tiszteletadással fogadtak az MH KKB alakulóterén.

1595888709
A vendégeket dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, a kiképző bázis parancsnoka, illetve Katona Károly dandártábornok a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriumának elnöke, a HM Személyzeti Főosztály vezetője fogadta. Katona tábornok bevezetőjében elmondta: a rekonverzió huzamosabb ideje a Magyar Honvédség, az érintett katonák és a civil szervezetek figyelmének középpontjában áll. A honvédség tapasztalatai és a témához kapcsolódó szociológiai kutatások is igazolták, hogy a szolgálatot nem folytató katonák polgári életben való visszailleszkedése – a jogszabályi, intézményi és pénzügyi feltételek megléte ellenére is – alacsony hatékonyságú.

E felismerés cselekvésre ösztönözte a szociálpolitikai közalapítványt, valamint a Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítványt, hogy kapcsolódjanak be a rekonverziós munkába – emelte ki Katona tábornok, hozzátéve: a két szervezet az úgynevezett Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázaton való részvételben találta meg a képességek és az erőforrások összehangolásának lehetőségét.

A két szervezet kuratóriuma 2007. februárjában vette fel a kapcsolatot – a budapesti norvég nagykövetségen keresztül – a rekonverzióban tapasztalatokkal rendelkező norvég partnerekkel. A norvégok a magyarok rendelkezésére bocsátották az Ukrajnában, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban és Macedóniában kidolgozott és a norvégok közreműködésével megvalósított rekonverziós projektek leírásait és a tapasztalatok elemzését.

– E tapasztalatokat és a hazai feltételeket értékelve, másfél év előkészítő munka után, az elmúlt év szeptemberében benyújtottuk pályázatunkat a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében. Pályázatunk elfogadásáról idén május 5-én kaptunk értesítést – mondta Katona Károly dandártábornok, majd arról beszélt, hogy a projekt tartalma a humánerőforrás fejlesztés, az oktatás, a felnőttképzés, a szakképzés, vagyis az élethosszig tartó tanulásra való ösztönzés.

1595888709
 

A szociálpolitikai közalapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, hogy a „Tégy önmagadért!" szlogenű projektet a közalapítvány vezetésével négy kiemelt partner, a Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Magyar Védelmiipari Szövetség és a Norwegian Defence University College (NDUC) valósítja meg, mégpedig egy országos lefedettséget biztosító koordinációs szervezet felállításával. E szervezetnek Budapest mellett Győrött, Veszprémben, Pécsett, Debrecenben, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen és Tatán működnek majd képviseletei.

A projekt általános célja egyrészt a Magyar Honvédségből kilépett katonák munkaerő-piaci visszailleszkedésének hatékony segítése. Emellett pedig munkahelymegtartó és visszafoglalkoztató képzésekkel szeretnék növelni a célcsoportok egzisztenciális és szociális biztonságát, hogy így közvetve mérsékelni lehessen a szervezeten belüli fluktuációt és növelni a honvédség megtartó képességét – emelete ki Katona tábornok, majd arról beszélt, hogy a program sikere érdekében a munkát széleskörű nyilvánosság mellett kívánják végezni. A sajtó bevonása mellett munkaügyi road show-t is terveznek több városban, egészen pontosan Hajdúhadházon, Baján, Kalocsán, Orosházán, Csongrádon, Sárbogárdon, Karcagon, Mezőtúron, Rétságon, Marcaliban és Nagyatádon.

A projekt célcsoportjairól szólva Katona Károly dandártábornok elmondta: elsősorban a Magyar Honvédségből a közelmúltban kikerült, volt hivatásos és szerződéses katonákra, másrészt a projekt futamideje alatt a haderőből távozó katonákra gondolnak a képzéssekkel. Mindemellett pedig a munkahelymegtartás és a visszafoglalkoztatás érdekében képzéseket vállaló szerződéses és hivatásos katonák is a célcsoportba tartoznak.

1595888709
 

A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy a program teljes költségvetése 1 millió 960 ezer euró, amelyből a honvéd közalapítvány 196 ezer euró önrészt biztosít. Maga a program egyébként 2009. májusa és 2010. decembere között, húsz hónap alatt, öt, egyenként négy hónapos ciklusban valósul meg, mégpedig négyfajta képzési formában. A „képzés a munkába helyezéshez" elnevezésű képzésformában összesen 1600 jelentkezővel számolnak, míg a „szakmai képzés" területén 600 fős létszámban gondolkodnak. Az „orientációs képzés" formában 1760, a „képzők képzése" elnevezésű formában pedig 40 jelentkező képzését tudják megvalósítani. Utóbbi képzési formában történik meg egyébként a norvég rekonverziós tapasztalatok átadása a magyar képzők számára.

Katona Károly dandártábornok tájékoztatójának végén kiemelte: a projekthez tanácsadói testület formájában segítséget nyújt a magyar és a norvég védelmi tárca, a magyar, foglalkoztatásért felelős minisztérium, és a piaci munkaviszonyokat jól ismerő, a vállalkozókat tömörítő országos szövetség is.

1595888709
A projekt megvalósításának megkezdéséről szóló tájékoztatót követően dr. Füredi Károly, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési és Infrastrukturális szakállamtitkára szólt a rendezvény résztvevőihez. Elmondta: a gondoskodás, a humánpolitika és a reintegráció a Honvédelmi Minisztérium kulcsszavai, amikor a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákról esik szó. A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma ugyanis érdekelt és elkötelezett a reintegráció képzési programjának sikerében, éppen ezért támogatta a pályázat elkészítését is.

A szakállamtitkár hozzátette: a haderőnek jelentős szervezeti érdeke fűződik a Magyar Honvédségből távozók társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának sikeréhez, mivel ez a haderő társadalmi megítélését befolyásoló tényező.

– Beláttuk, hogy az önkéntes haderő az előzőektől eltérő, más szemléletű humánerőforrás-fejlesztést, módszereket és gazdálkodást igényel. Az elmúlt évek során be kellett látnunk azt is, hogy a katonáskodás, mint foglalkozás vonzereje a munkaerő-piaci hatásokra érzékenyen reagál. A katonák közérzetének, a szolgálati körülményeknek, a szervezeti kultúra változásainak, a gondoskodás színvonalának rendkívül nagy szerepe van a haderő vonzerejének, megtartó képességnek növelésében. Rájöttünk, hogy ebben kiemelt szerepet játszik a haderőből távozók társadalomba, civil munkaerő-piacra történő zökkenőmentes visszatérésének segítése is – mondta Füredi Károly.

A honvédelmi tárca szakállamtitkára kitért arra is, hogy a katonai szolgálat során szerzett képességek – vagyis a szakmai tudás, a döntési képesség és a szervezői vezetői készség – és a katonaélet során kialakított tulajdonságok – a fegyelem, a munkabírás, a megbízhatóság, a kitartás, az innovatív gondolkodás, a csapatmunkára való hajlam, és a szervezethez való lojalitás – magasan jegyzett értékek a munkaerőpiacon.

Füredi Károly kiemelte: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség biztosítja a projekt működéséhez szükséges bázisadatokat, valamint a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek együttműködését. Emellett továbbra is biztosítják a szociálpolitikai közalapítvány támogatását. Hiszen érdekük az, hogy a projekt zárását követően is lehessen alkalmazni a rekonverziós munkában a létrehozott szakmai intézményi hálózatot és a felkészített szakembereket.

1595888709
Hozzászólásában Lousi Kathrine Dedichen ellentengernagy asszony, a Norwegian Defence University College parancsnoka gratulációját fejezte ki a programhoz választott szlogenhez. „Tégy önmagadért!" – ez a jelmondat az energiát és a pozitív megközelítést egyaránt magában hordozza. Kiemelte: meggyőződése, hogy a magyar program sikerrel fog járni. Mégpedig azért, mert katonákról, azaz minőségi munkavállalókról szól a projekt. A magyar katonák pedig jól kiképzettek, lojálisak, fegyelmezettek és a parancsok végrehajtására készen állnak. Márpedig ezek a civil élet munkaerő-piacán értékelendő tulajdonságok.

– Meggyőződésem az, hogy ez a projekt pozitív eredménnyel fog járni az új szerződéses katonák toborzásában is. Hiszen a reintegrációs képzési program során növelni lehet a katonai pálya vonzerejét és társadalmi megbecsülését. Emiatt a fiatal fiúk és lányok szívesen fognak a katonai pályára tekinteni. Mivel látják, hogy gondoskodnak róluk – mondta Lousi Kathrine Dedichen ellentengernagy.

A továbbiakban Tomas Larsen Bergheim alezredes Norvégiai katonai attaséja a projekt hátteréről beszélt. Elmondta: a 2004-ben indított finanszírozási program során összesen egymilliárd euróval támogatták az országokat. Ebből az összegből Magyarország kapta a második legnagyobb részt.

A projekt magyar „arca" Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Magyarország első űrhajósa pedig hozzátette: személyes tapasztalataival és kapcsolatrendszerével tud segítséget nyújtani abban, hogy a program sikeres legyen.

A rendezvény végén dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy – mint házigazda – bemutatta az MH Központi Kiképző Bázist a norvég vendégeknek.

1595888710
 

Fotó: A szerző felvételei