Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tengerészgyalogosokat leckéztettek az ukrán rendőrök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 26. 6:51

Ukrán rendőrök a Krímben közel 24 órán át a Fekete-tengeri Flottához tartozó orosz tengerészgyalogosokat tartóztattak fel. A 30 tengerészgyalogos június 23-án a flotta egyik autóbuszán egy oktatási rendezvényre tartott, amikor a Feodoszijából kivezető úton ukrán közlekedési rendőrök megállították a buszt, és ellenőrizték az orosz katonák adatait.

Az eljárás több mint 20 órán át húzódott, mígnem adminisztratív szabálysértés miatt jegyzőkönyvet vettek fel “Az Ukrajnában tartózkodás szabályainak külföldiek és hontalanok általi megsértése" című paragrafus alapján.

A flottánál elmondták, hogy az ukrán fél az üggyel kapcsolatban egy elnöki rendeletre hivatkozott, amely külön az orosz Fekete-tengeri Flottához tartozó személyek Ukrajnában történő helyváltoztatásaival kapcsolatos helyzetekről szól.

A 40 fokos hőségben több tengerészgyalogos eszméletét vesztette. A kitartó követelés nyomán végül elengedték őket, de a továbbiakban még több helyen feltartóztatták a buszt különféle ürügyekkel, mondták el a hírügynökségnek. A katonák végül a feodoszijai kórházban kötöttek ki.

A Fekete-tengeri Flotta helyzete a gázszállítások és a gáz ára mellett állandó ütközési pont Oroszország és Ukrajna között. A flotta egy 1997-ben kötött és 2017-ig érvényben lévő szerződés alapján állomásozik a Krímben, de Viktor Juscsenko ukrán államfő már többször jelezte: Ukrajna fel akarja mondani a szerződést, és addig is olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek értelmében egyebek között a határátlépéshez az orosz hajóknak előre engedélyt kell kérniük az ukrán hatóságoktól. Juscsenko emellett célzott az évi közel 100 millió dolláros bérleti díj emelésére is. Mindezzel nyomást igyekszik gyakorolni az energiahordozók ára, valamint a Moszkva által rég elismert orosz-ukrán határvonal kijelölésének kérdésében.

Egyelőre nincs hová vinni a flottát, és Moszkva kitart amellett, hogy az legalább a szerződés lejártáig Szevasztopolban marad, ám az orosz fél törekedni fog a szerződés meghosszabbítására.

A tavaly augusztusi grúz-orosz konfliktus, valamint Dél-Oszétia és Abházia Grúziától való elszakadása nyomán felmerült, hogy a flottának esetleg új állomáshelyet találnak a későbbiekben, Abháziában.

A kapcsolatokban a feszültség fokozódását vonhatja maga után, hogy Moszkva június 11-én leváltotta ukrajnai nagykövetét, a népszerű Viktor Csernomirgyin volt orosz miniszterelnököt, és a kemény politikusként ismert Mihail Zurabovot, volt egészségügyi minisztert szándékozik a helyére kinevezni.