Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Torinó: kiállítást nyitott meg Hende Csaba honvédelmi miniszter

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 14. 19:43

„Az olasz és a magyar nemzet történelme évezredes közös történet. Az út, amin együtt jártunk és együtt járunk: Európa. Európa, a közös család, amelynek minden tagja más és más, mégis van mondanivalójuk egymás számára.” Ezekkel a bevezető gondolatokkal nyitotta meg Hende Csaba honvédelmi miniszter a Virtuális Magyarország című kiállítást az olaszországi Torinóban, április 14-én.

A magyar EU-elnökség kulturális programjának nem titkolt célja a magyar kultúra népszerűsítése. Itália egyesítésének 150. évfordulóján rendezett eseménysorozaton Magyarország is lehetőséget kapott, hogy bemutassa történelmét és kultúráját Torinóban.

Az ötvenezer négyzetméter alapterületű Officine Grandi Riparazioni Ferroviarie épülete adott helyet a rendezvénysorozatnak. A multifunkcionális épület falait magyar nemzeti színekből kialakított csíkok borítják, az érdeklődők óriás kivetítőkön tekinthetik meg a többi között a 21. századi magyar találmányokat – mint például a Gömböc, vagy az üvegtégla – bemutató Kreatív Magyarország című filmet, valamint Liszt Ferenc életéről szóló alkotást, utalva a zeneszerző születésének 200. évfordulójára. A kiállítás látogatói egy másik kisfilmben a magyar és az olasz történelem csomópontjaival ismerkedhetnek meg.

Ahogyan azt Hende Csaba beszédében hangsúlyozta: „az elmúlt ezer esztendőben harcoltunk egymás ellen és harcoltunk egymásért. Örökre összekötnek bennünket a Doberdó fennsíkon és az Isonzó völgyében elesett fiúk és férfiak sírjai. Harcoltunk egymás szabadságáért. Örökre összeköt bennünket sok más hős mellett egy kitűnő fiatalember, egy bizonyos Michéle d’Aste áldozata, aki éppen 350 esztendővel ezelőtt, elsőként vezette sikeres rohamra az oszmánok által megszállott Buda várának, a magyar királyok fővárosának falaira az embereit. Összeköt bennünket az Itáliai Magyar Légió vitézeinek áldozata, akik a risorgimento sok csatájában verekedtek a szívünknek oly kedves három szín alatt, az olasz nemzet szabadságáért."

A „Milyenek a magyarok" című képzőművészeti kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria felbecsülhetetlen értékű festményeiből nyújt ízelítőt a látogatók számára. Egy hatalmas kivetítőn pedig a Magyarország-imázsfilm mutatja be hazánk kultúrkincseit.

A megnyitón Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere mellett beszédet mondott Sergio Chlamparino, torinói polgármester. Az eseményen jelen volt dr. Balla János római nagykövet és Kovács Péter a Római Magyar Akadémia igazgatója.

A Virtuális Magyarország kiállítás 2011. május 20-ig látogatható.