Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi feladat

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 4. 12:47

Hadra fogható, bevethető, biztonságot nyújtó honvédség iránti igény; korszerű haderőszerkezet és pályamodell kialakítása; takarékos gazdálkodás és fő figyelem a csapatokra; a korrupció, a bürokrácia felszámolása, valamint a kommunikáció javítása… Többek között e gondolatok jegyében tartotta meg éves értékelő és feladatszabó értekezletét – dr. Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében – dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az igazi katona nem azért harcol, mert gyűlöli, ami előtte van, hanem mert szereti, ami mögötte – idézte Gilbert Keith Chesterton angol író és filozófus szavait beszéde kezdetén az államfő. Kiemelte, hogy e sorok kristálytisztán fogalmazzák meg a katonák érzelmeit, amelyek csak így leírva, kimondva válnak igazán érthetővé. A Honvédelmi Minisztérium, és a Magyar Honvédség vezető beosztású tábornokaihoz, tisztjeihez szólva hangsúlyozta, hogy a magyar honvédelem rendkívül fontos megújuláson ment és megy keresztül. Egyfelől feladatainak közigazgatási, hadszervezési újragondolása, másfelől a közrendben, a közösségi életben és a nevelésben betöltött szerepének látható és érezhető megerősítése zajlik. Erre nagy szükség is van – fűzte tovább gondolatait –, hiszen az elmúlt esztendőkben bőséggel megmutatkozott, mi történik, ha a honvédelmet csak munkának, a katonaságot csak szakmának tekintjük, és megpróbáljuk megfosztani attól, ami mögötte van: a szolgálat és hűség fogalmától. Többek között ezért is tapasztaltam örömmel, hogy a Magyar Honvédség újraéli régi jó hagyományait, erőt merít a múltból. Ennek egyik nemes fejleménye, hogy a honvédelmi törvény módosítása alapján felállítják a Honvéd Koronaőrséget, így hatvanhat esztendő után ismét katonák fogják őrizni nemzeti jelképeinket, köztük a Szent Koronát.

Saját, főparancsnoki funkciójáról szólva Schmitt Pál kiemelte: e feladatának a jövőben úgy kíván eleget tenni, hogy személyében összekötő kapocs legyen az ország vezetése, a honvédség és az állampolgárok között. A köztársaság elnöke szólt arról is, hogy a társadalom elvárja a Magyar Honvédségtől, hogy legyen mindig hadra fogható, és bevethető; nyújtson békeidőben is biztonságot, és növelje az ország tekintélyét a világban. Ugyanakkor – tette hozzá – legalább ilyen lényeges, hogy meglegyen a kölcsönösség: vagyis a hadsereg is megkapja azt az elismerést a társadalomtól, ami teljesítményével, hivatástudatával arányosan megilleti.

Dr. Hende Csaba – folytatva a köztársasági elnök gondolatmenetét – értékelése elején hangsúlyozta: a Magyar Honvédség olyan nemzeti intézmény, amely arra szolgál, hogy megvédje az ország állampolgárainak életét, biztonságát. E hivatásának betöltéséről az elmúlt évben több alkalommal is tanúbizonyságot tett – a nyári árvizeknél, az októberi vörösiszap-katasztrófánál, és a szövetségesi kötelezettségei teljesítése során egyaránt. Tette és teszi mindezt egyre nehezebb gazdasági körülmények közepette, s a 2011-es év sem lesz könnyebb e területen – utalt a honvédelmi miniszter a hatalmas államadósságra, és a 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozására, illetve az ennek következtében a tárcára háruló terhekre.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én megjelenő számában!)