Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is határozott fellépésre van szükség a terrorizmus ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 3. 10:55

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint bár Oszama Bin Laden halála csapás a terroristákra, ez nem jelenti a harc végét, továbbra is összefogásra, a terrorizmus minden formája elleni következetes, határozott fellépésre van szükség. Hende Csaba hétfőn az MTI-nek azt mondta, elemezni kell, hogy a vezető elvesztése milyen hatással lesz az al-Kaidára, illetve vizsgálni kell, hogy milyen irányban szükséges módosítani a terrorizmus elleni stratégiát. Hozzátette: ezt mindaddig követni kell, amíg a terrorszervezet nem jelent veszélyt a nemzetközi békére és stabilitásra.

Az Afganisztánban szolgáló NATO-erők megtették a szükséges intézkedéseket, így folytatják a munkát a magyar katonák is – mondta.

A magyar szerepvállalás jövőjével kapcsolatban kérdésre válaszolva közölte: 2010-ben Lisszabonban egy 2014-ig tartó menetrendet fogadtak el, de ez „kellően rugalmas", megfelelő teret nyit az időközben adódó változások követésére is. A NATO addig lesz jelen Afganisztánban, amíg a helyi kormány képessé nem válik arra, hogy átvegye a teljes felelősséget – tette hozzá.

Az esetleges magyarországi terrorfenyegetettségről azt mondta, a kormányszervek elemzik a rendelkezésre álló információkat, és szükség esetén haladéktalanul intézkednek.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária