Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatáson fogadta a RACVIAC igazgatóját Benkő Tibor

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. szeptember 13. 17:53

Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a zágrábi székhelyű Biztonsági Együttműködési Központ (RACVIAC) vezetőjét. Jeronim Bazo nyugállományú vezérőrnagy, korábbi albán vezérkari főnök a szeptember 8-13. között Szolnokon megrendezett fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam keretében látogatott Magyarországra.

1596067801

A megbeszélésen a felek áttekintették a RACVIAC és Magyarország között régóta fennálló kapcsolatokat. Az euroatlanti biztonság szempontjából az INF-szerződés megszűnése után a RACVIAC szerepe folyamatosan felértékelődött. A szervezet tagállamainak is érdeke a meglévő fegyverzet-ellenőrzési, leszerelési intézmények megerősítése olyan régiókban, mint a Nyugat-Balkán, ahol továbbra is a kézi- és könnyűfegyverek elterjedése, illetve egyéb veszélyes technológiákhoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb kihívást.

Jeronim Bazo a tárgyalásokon arról beszélt, hogy a következő időszak legfontosabb feladatának a személyi állomány feltöltését tartja. A jelenlegi helyzetben a létszámhiány elsősorban a szakértői állományban érezhető, ezért is tartja értékesnek, hogy Magyarország szakemberek delegálásával segíti a szervezet munkáját.

1596067802

Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarország elhívatott abban, hogy a hangsúlyt továbbra is a személyi állományhoz való hozzájárulásra (egy fő állandó kiküldöttel), illetve az évenkénti természetbeni program-finanszírozásra helyezze, amelynek keretében a honvédelmi tárca a 2011. évi Bécsi Dokumentum alapján tanfolyamok szervezésével járul hozzá a RACVIAC tevékenységéhez 2019-ben. Tervek szerint további tanfolyamok megrendezésére is sor kerülhet az elkövetkezendő években.

A tárgyaláson szóba került a RACVIAC 2021-2026 Stratégia kidolgozása is. A folyamat a 2015-2020-as stratégia elemzésével, értékelésével indul, és végeredménye a 2020-as őszi MAG ülésen az új koncepció elfogadása lesz. Az igazgató elképzelése szerint minden lehetséges fórumot és kommunikációs csatornát felhasználnak majd az érintettek bevonására. Az új stratégia kidolgozásában Magyarország aktívan részt vesz.

1596067802