Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb feljelentések a honvédelmi tárcánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 7. 12:11

A honvédelmi miniszter újabb, Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett feljelentést írt alá pénteken a tárca egyik háttérintézményénél történt bűncselekmények miatt. A feljelentés a tárca médiacégének, a Zrínyi Médiának a múltját érinti, „ahol 20 különböző bűncselekményre bukkantak az átvilágítást végző szakemberek” – mondta pénteken Hende Csaba honvédelmi miniszter egy székesfehérvári fórumon.

A bűncselekményeket folytatólagosan, vélhetően bűnszervezetben követték el, s mintegy 250 millió forint kárt okoztak – mondta a tárcavezető, hozzátéve: a „sornak sajnos, még nincs vége". Hende Csaba a városháza nagytermében tartott fórumon mintegy száz-százhúsz érdeklődő előtt a honvédelmi tárcánál és a honvédségnél eddig végzett átalakításokról beszélt, majd kérdésekre válaszolt.

Idézetek a hírforrásokból

Újabb két gyanús lakásvásárlást vizsgálnak a Honvédelmi Minisztériumnál – mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának csütörtöki ülésén. Zámbori Mihály volt helyettes államtitkár és Gömbös János miniszteri biztos ingatlanvásárlásáról van szó – tette hozzá, megjegyezve: mindkét vezető Juhász Ferenc minisztersége alatt jutott lakáshoz. Az ülésre ismét meghívták Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztert, de nem jelent meg. Az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság a HM-et és a honvédséget érintő, nyilvánosságra került korrupciós ügyek hatásának vizsgálatára ült össze immár másodjára.

A tanácskozásra Juhász Ferenc mellett meghívták Oláh János dandártábornokot is, aki a HírTV szerint egy a HM-nél történt korrupciós ügyben tett beismerő vallomást, de a dandártábornok sem jelent meg az ülésen.

A kormánybiztos emlékeztetett: a főügyészség már nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen Fapál László, a HM egykori államtitkárának ingatlanszerzése ügyében és szintén nyomozás indult Oláh János dandártábornok vallomása alapján a HM-et érintő korrupciós ügyben, amelyben Juhász Ferenc egykori minisztert eddig nem hallgatták meg.

„Ez most meg fog történni, Juhász Ferenc elmondhatja álláspontját az ügyészség előtt, illetve elmondhatja, hogy valójában mi a véleménye Oláh János dandártábornok terhelő vallomása tekintetében" – mondta Budai Gyula hozzátéve: a volt miniszter arról is számot adhat, hogy mi a véleménye Fapál László nagy értékű luxusingatlanjának megszerzéséről.

A kormánybiztos tájékoztatta a bizottságot arról is, hogy feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen Fapál László megbízási szerződései miatt, mivel hiányoznak azok az iratok, amelyek az elvégzett munkát igazolnák, így feltételezhető, hogy ezek fiktív szerződések voltak. Az államtitkár egyébként összesen 950 ezer forintot vett fel havonta a minisztériumtól és a HM egyik cégétől hivatali idejének lejárta után. Fapál Lászlót tanácsadó szerződéssel foglalkoztatták. Budai Gyula információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter nagyon sok ilyen fiktív megbízási szerződést vizsgál a tárcánál.

Az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügyeként jellemezte az elszámoltatási kormánybiztos a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) még az elmúlt két kormányzati ciklus idején történteket az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának múlt pénteki ülésén. Budai Gyula akkor kifejtette: hivatala körülbelül két és fél hónapja folytat vizsgálatot az úgynevezett HM-es vesztegetési botrányban.

Felidézte – ahogyan arról a HírTV múlt héten beszámolt -, hogy a korrupciós ügyben meggyanúsított egyik dandártábornok, Oláh János beismerő – magát és másokat is terhelő – vallomást tett, amely szerint a Fapál Lászlóval történt egyezség alapján egyik alkalommal a tábornok 12 millió forintot vitt Fapálnak, aki abból négymilliót egy viszkis dobozba tett, és azt mondta, hogy a főnöknek lesz, ami Juhász Ferencet jelentette. Majd az államtitkár elment a dobozzal, és anélkül jött vissza.