Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva segít Washingtonnak, de katonát nem küld

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 7. 11:21

Oroszország felajánlotta segítségét az Egyesült Államoknak az afganisztáni kábítószer-termelés elleni harcban. „Felajánljuk együttműködésünket és részvételünket minden lehetséges formában, kivéve az Afganisztán területén való fegyveres jelenlétet” – szögezte le a külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében, amelyben sajnálkozással állapította meg, hogy a több droglaboratórium megsemmisítésében való orosz-NATO együttműködés tavalyi példája egyedi esetnek bizonyult.

Emlékeztetett arra, hogy a 2010. október 28-i közös akcióban a NATO fellépéséhez a szükséges adatokat, így a droglaboratóriumok helyét az orosz fél bocsátotta rendelkezésre, de ilyen laborok százával vannak Afganisztánban, éppen a amerikai kontingens ellenőrzése alatt álló övezetekben.

„Úgy véljük, a külföldi katonai erőknek nagyobb erőfeszítéseket tehetnének és kellene tenniük a kábítószer-termelés elleni harcban Afganisztánban, ha már egyszer gyakorlatilag vállalták a felelősséget az afganisztáni biztonság kérdéseiben" – jegyezte meg a moszkvai külügyi tárca.

Arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban újra elemezték az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem helyzetét, egyebek mellett Oroszország vonatkozásában is. Moszkva szerint azonban elemezni kellett volna azokat az okokat is, amelyek oda vezettek, hogy az oroszországi kábítószer-kereskedelem helyzete az orosz félnek sem tetszik, de ezekről az okokról hallgatnak az amerikai elemzők.

„Még a hozzá nem értőknek is világos, hogy az Oroszországban széles körben terjedő ópiumszármazékok Afganisztánból érkeznek, ahol 2001 óta az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek nagy létszámú kontingensei tartózkodnak" – mutatott rá a külügyminisztérium, amely szerint az amerikai félnek is kínos konstatálni, hogy az utóbbi tíz év alatt több tízszeresére nőtt az ópiumtermelés Afganisztánban.

Viktor Ivanov, a Kábítószer-forgalmat Ellenőrző Szövetségi Szolgálat (FSZKN) igazgatója tavaly decemberben apokaliptikusnak nevezte az oroszországi drogfogyasztási helyzetet. Azt mondta, hogy évente 130 ezer ember hal meg ezzel összefüggő okból, közülük legtöbben – mintegy százezren – a 15–30 éves korosztályból kerülnek ki, s a kábítószerfüggők száma eléri az ötmilliót. Legtöbbjük afganisztáni heroint fogyaszt, amely a szomszédos közép-ázsiai államok átjárható határain át érkezik.

Ivanov az Állami Kábítószer-ellenes Bizottság ülésén tette közzé a korábban ismerteknél jóval magasabb új számokat. Rámutatott, hogy pusztán rendőri intézkedésekkel nem lehet megoldani a helyzetet, ugyanis kábítószerekkel összefüggő ügyekben öt év alatt több mint félmillió embert vontak büntetőjogi felelősségre, és az orosz városokban a bírósági eljárások 30-50 százalékát ilyen ügyekben folytatják.