Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra a gáton a szentesi katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 5. 14:44

Május 1-je a majálisok, az összejövetelek, a családi szórakozások napja. Csongrád város nagyszabású, főzőversenyekkel tarkított rendezvényén a helyi Béri Balogh Ádám Honvédklub programja is nagy látványosságot nyújtott. A rendezvényre meghívást kapott a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj.

A szervezők megemlékeztek a két évvel ezelőtti árvízről, melynek egyik legveszélyesebb pontja a csongrádi komplejárónál volt, mely a helyszínét adta az összejövetelnek. A rendezvény fővédnöke Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, aki természetesen személyesen is ellátogatott a csongrádi programra.

Az államtitkár asszony köszöntőjében kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a lakosság betekintést nyerjen a honvédség mindennapjaiba, és közelebb hozza a magyar társadalmat a 160 éves magyar honvédséggel. A katonák bemutathassák azt a munkát, amit mindennap tesznek a Magyar Köztársaság és állampolgáraik érdekében. Hangsúlyozta: bízik benne, hogy a bemutató hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Honvédség egy fontos tevékenységét ismerhessék meg.

A köszöntő után Ágoston Imre nyugállományú alezredes, a Béri Balogh Ádám Honvédklub elnöke visszaemlékezett az árvíz sújtotta időszakra, amikor a lakosság a katonákkal együtt megvédte Csongrádot és Csongrád térségét. Derekas munka volt, igazi helytállást mutattak mindannyian – mondta az elnök.

1595876117
A zászlóalj katonái a Tisza gátján statikus technikai bemutatót rendeztek be az érdeklődőknek, azokból a technikai eszközökből, melyek részt vettek a két évvel ezelőttiárvízi védekezési munkálatokban. Statikus vízi bemutatón volt látható a Tisza vizén egy 20 tonnás PMP hídkomp. Ezt a berendezést az árvízkor, a sekélyebb árterületeken a homokzsákok szállítására használták, mégpedig az egyetlen megoldásként. Emellett látható volt, a látogatók körében mindig nagy sikert arató PTSZ úszó-lánctalpas gépjármű is, mégpedig mozgás közben, szárazon és vízen.

Kép és szöveg: Juhász László