Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán újságírókat fogadott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. május 5. 17:14

Ukrán újságírókat fogadott május 5-én, csütörtökön délután dr. Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner termében. A vendégeket Szalipszki Endre ungvári főkonzul-helyettes kísérte el magyarországi látogatásukra.

A találkozón szó esett a nemzetközi szerepvállalásról, valamint a kétoldalú magyar–ukrán katonai együttműködésről, és a Magyar Honvédség hazafias nevelésben betöltött szerepéről is.

„A magyar külpolitika egyik fő prioritása Ukrajna, a határon túli magyarok miatt is. Ami a két haderő közötti együttműködést illeti, nagyra értékeljük, hogy Ukrajna tevékenyen részt vesz a békefenntartásban, és aktívan közreműködik a V4-ekkel közös fórumokon is" – mondta a honvédelmi miniszter.

1595918148
Hende Csaba hozzátette: Magyarország sikeresnek ítéli meg a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj tevékenységét. Az alegységnek Szlovákián, Románián, és Magyarországon kívül Ukrajna is tagja.

Hogyan vesz részt a Magyar Honvédség a katasztrófavédelmi feladatokban? – hangzott a kérdés, melyre Hende Csaba kifejtette: a magyar katonák tavaly az árvízvédelmi munkálatokban, illetve a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításában emberfeletti erővel közreműködtek.

Miként tudja Magyarország megőrizni katonai hagyományait? Milyen projektekben működik együtt az ukrán és a magyar (hon)védelmi minisztérium, valamint a két ország hadereje, s mikor látogat legközelebb Ukrajnába Hende Csaba? – e kérdések is érdekelték az ukrán újságírókat, s a miniszter válasza megnyugtatóan hangzott: Magyarország számára Ukrajna minden területen a legszorosabb partnerek közé tartozik.

Ami pedig a hagyományőrzést illeti, a magyar miniszter elmondta, hogy az a szabadságát védő magyar nemzet szívügye, látogatása pedig ezzel függ össze: éppen a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója teremt neki alkalmat arra, hogy június 23-án Munkácsra utazzon, és részt vegyen egy új Rákóczi-ballada, Gubcsi Lajos és Benkő László rockballadájának ottani ősbemutatóján.

Az ukrán újságírók a szerződéses és hivatásos katonai szolgálatról, valamint a katonák anyagi megbecsüléséről is érdeklődtek. Utóbbival kapcsolatban Hende Csaba kijelentette: alacsonynak tartja a szerződéses katonák illetményét, s a lehetőségekhez képest szeretnének ezen javítani.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária