Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülést tartott a Honvédelmi Bizottság

2007. január 1. 0:00

Június 15-én Keleti György elnökletével ülésezett az Országgyűlés honvédelmi bizottsága. A bizottságot Bródi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta az amerikai rakétavédelmi rendszerrel összefüggő megbeszélésekről. A téma azért került a bizottság elé, mert Simicskó István alelnök – egy napilap cikkére hivatkozva – kérdést intézett a kormányhoz, hogy miért folytat titkos tárgyalásokat az USA-val egy globális, rakétaelhárító rendszer telepítéséről.

Bródi Gábor tájékoztatójában kitért arra, hogy az Egyesült Államok 2001 októbere óta folytat tárgyalásokat a NATO-tagországokkal egy átfogó, ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer kialakításának elvi lehetőségeit vizsgálva, s e megbeszélések elől már az előző kormány sem zárkózott el. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a megbeszélések még csak kezdeti szakaszban vannak, s egyáltalán nem titkosak, csak éppen nem publikusak. A koncepció lényege, hogy egy nem várt rakétatámadást – amelynek veszélye nem zárható ki – még a légkörön kívül semmisítene meg a rendszer, védve ezzel a szövetség valamennyi országának biztonságát.

Bródi Gábor kijelentette, hogy a megbeszélések annyira elvi síkon mozognak, hogy sem amerikai döntés, sem pedig telepítési terv nincs, mindössze eszmecsere folyik. Amennyiben pedig a tárgyalások előre haladnának és konkretizálódnának, tájékoztatni fogja a tárca az illetékes bizottságokat, illetve a nyilvánosságot.

A bizottság ezt követően Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelenlétében zárt ülésen meghallgatta a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítőhivatal főigazgatóinak jelentését a szolgálatok 2003. évi tevékenységéről.

2004-06-15