Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi könyvbemutató a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. október 14. 5:30

Ünnepi könyvbemutatót rendez október 19-én, szerdán, délután 3 órai kezdettel a HM Hadtörténelmi Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében a HM HIM és a Zrínyi Média. A művekkel az alkotók, egyszersmind a rendezők az 1456-os nándorfehérvári diadal 555., valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója, illetve eseményei és hősei előtt tisztelegnek.

Mindhárom mű rendkívül alapos történészi, hadtörténészi munka, széleskörű kutatásokat s a legfrissebb kutatási eredményeket foglalja össze. A tartalmi igényesség szerkesztői, tervezői, kivitelezési mívességgel párosul. A szövegek és a képek, illusztrációk aránya harmonikus.

Az egyik kötet a Nándorfehérvártól a Corvin közig címmel látott napvilágot, ennek angol nyelvű változata aFrom the Noon Bell to the Lads of Pest címet viseli. Elemző szövegeik Bartoniek Emma történész, valamint Pálosfalvi Tamás és Horváth Miklós hadtörténészek könyvein alapulnak.

A másik míves munka címe: Hadsereg és fegyverek – 1956. Szerzőpárosa: Horváth Miklós hadtörténész és Kovács Vilmos muzeológus. Könyvük révén az eddigieknél még mélyebben pillanthatunk be 1956 hétköznapjaiba, s olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint az, hogy miért nem válhatott a forradalom és szabadságharc honvédségévé a néphadsereg.

A mű egyedülállóan mutatja be, milyen fegyvereket vetettek be ellenünk a szovjet megszállók, valamint milyen fegyverekkel szálltak szembe velük a forradalmárok és szabadságharcosok. Kiváltképp érdekfeszítőek a saját maguk által készített harci eszközök.

Érdekes téma továbbá a karhatalmi célú alkalmazás, a hadsereg és más erőszakszervezetek közötti „munkamegosztás" jellemzői, illetve a felkelő-szabadságharcos s más fegyveres csoportok, valamint a nemzetőrség tevékenységének fontosabb mozzanatai. Ezután sem tesszük le a könyvet, hiszen a legújabb kutatások során feltárt s e kötetben először közzétett források további lehetőséget nyújtanak a korszakkal kapcsolatos történelmi ismereteink bővítésére. Arra is választ keresnek a szerzők, hogy milyen körülmények között születtek meg a szovjet bevetésre vonatkozó döntések.

A bemutatón ünnepi beszédet mond dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, a moderátor dr. Csáky Imre alezredes lesz. A rendezvényen felszólal dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Média könyv- és kiadványszerkesztőségének vezetője, dr. Horváth Miklós nyugállományú ezredes, egyetemi tanár, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

Az eseményen közreműködik a Honvéd Együttes, valamint a  Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozata.

A bemutatott művek a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók.