Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepre készülnek a tartalékosok

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. szeptember 30. 14:38

Idén tíz esztendős a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ), ráadásul Hende Csaba honvédelmi miniszter október 4-ét a magyar tartalékosok napjává nyilvánította, amit így első alkalommal ünnepelhetnek meg. A rendezvényre a Stefánia-palotában kerül sor. Az évfordulóról és a hagyományteremtő kezdeményezésről dr. Czuprák Ottóval, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Minek köszönhető ez a siker?

Mint azt a honvédelmi miniszter úrnak küldött levelünkben írtuk: „… a haza történelmi sorsfordulóinál mindig a tartalékos katonák viselték a legnehezebb terhet. A magyar tartalékos katonák mindig helytálltak azokon a területeken, ahol a nemzet elvárta szolgálatukat, de közel sem kapták meg azt az ellentételezést, ami megillette volna őket. Így ma, amikor már minden fegyvernemnek, szakcsapatnak, redundáns tevékenységet végző honvédelem közeli társadalmi szervezetnek van ünnepnapja, azokról viszont, akik duplán is állampolgárok, azokról ma nem emlékezünk meg. Ugyanakkor elvárjuk – adott esetben parancsoljuk – hogy ne csak készen álljanak a haza szolgálatára, de azt mindentől függetlenül tettleg is teljesítsék." Nos e történelmi hibát küszöbölte ki döntésével Hende Csaba honvédelmi miniszter. Idéznék a nekem címzett válaszából is: „Kérését támogatva, intézkedem, hogy a történelem során hozott áldozataikra emlékezve, október 4-ét nyilvánítsák a magyar tartalékosok napjává." A miniszter úr azt is közölte válaszlevelében, hogy örömmel elvállalja a rendezvény fővédnöki tisztét.

Miért október 4-ét választották ünnepnapjuknak?

A dátum Kossuth Lajos 1848. október 4-én elmondott szegedi toborzó beszédéhez kapcsolódik. Kossuth ezen a napon hívta fel a magyar nemzet tagjait az ország védelmére. Ebből sem ártana talán idézni, mert alighanem kevesebben ismerik, mint kéne. „Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! Mélyen megilletődve hajlok meg előtted. Mikor Szegedhez közeledtem, sajnálni kezdém, hogy mellemből kifogyott a hang; de midőn Szeged népét látom, úgy látom, hogy nincs mit sajnálnom, mert itt többre nincs szükség, mint hogy a lelkesedés előtt mélyen meghajoljak. Midőn én, mint az ország teljhatalmú biztosa s a Honvédelmi Bizottmány egyik tagja, népfelkelést intézendő, utamban más helyekre bementem, azért mentem be, hogy lelkesedést ébresszek; de Szegedre azért jöttem, hogy itt a lelkesedést szemléljem… Szegediek! Testvériség köt össze bennünket. Nincs nemes és nemtelen többé: egy hazának fiai, polgárai, testvérek vagyunk mindnyájan. Tehát testvérileg összetartva ragadjunk fegyvert az árulók ellen, legyünk készen hazánk oltalmára."

Valóban fennkölt gondolatok.

A tartalékosok szövetsége napjainkban is fontos szerepet tölt be több területen is. Megalakulásunk után, az első években a tartalékosok összefogása, továbbképzése, képzettségének, állóképességének növelése volt a fő cél. A kötelező katonai szolgálat megszűnésével egy másik és igen fontos szerepünk a híd betöltése a társadalom és a honvédelemben részt vevő szervezetek, szervek között. Feladatunk az önkéntes haderő támogatása minél több területen, de elsősorban a toborzás révén, valamint részvételünk a haderő társadalmi elismertségének növelésében.

Az előbbiek ismeretében széles körű részvételre számíthatnak az első alkalommal megrendezendő magyar tartalékosok napjának ünnepén. Jól gondolom?

Igen, hiszen október 4-re meghívtuk a Honvédelmi Minisztérium illetékeseit, a Magyar Honvédség alakulatainak, a katonai szervezetek, intézmények, a honvédséggel együttműködő egyesületek, társadalmi és más szervezetek, gazdasági társaságok, önkormányzatok, oktatási intézmények képviselőit. Várjuk a külföldi társszervezetek vezetőit és a Budapesten akkreditált katonadiplomaták képviselőit is. S ez a lista közel sem teljes, csupán ízelítő, hogy milyen széles társadalmi összefogás jött létre az elmúlt tíz év alatt a honvédelem ügye, a haza védelme érdekében.

Fotó: A szerző felvételei