Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasi hűségtúrán vett részt Hende Csaba

Szöveg: honvedelem.hu / alon.hu |  2012. június 30. 18:53

„Mindenkinek van egy darabja az országból, a hazából, aminek gondját kell viselje, és most éppen azt ünnepeljük, hogy az önök nagy- és dédszülei bátor döntést hozva, ellentmondva a trianoni békediktátumnak, nem engedték meg, hogy elszakítsák ezt a falut Magyarországtól” – mondta Hende Csaba június 30-án Nardán. A honvédelmi miniszter a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület által szervezett lovas emléktúrán vett részt a Vas megyei faluban.

A rendezvényen a honvédelmi miniszter elmondta: otthon érzi magát Nardán, hiszen nem először jár itt és vélhetően nem is utoljára. Hende Csaba méltatta a helyiek kiállását és hozzátette: a hála legmagasabb foka jár ki az ittenieknek a hűségükért.

1595937982
Kevéssé ismert, hogy Szombathelytől néhány kilométerre volt néhány falu, amelyek nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe és háromévnyi küzdelem után elérték, hogy mégis Magyarországhoz tartozhassanak.

Érdekesség, hogy e falvak lakosainak többsége nem is magyar, hanem horvát és német nemzetiségű volt és az ma is.

Ennek emlékére szervezett idén – hagyományteremtő szándékkal – lovas emléktúrát a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület.

A túra állomásai Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti voltak.

Az ötszáz lelket számláló Nardán Glavanics Krisztina polgármester köszöntötte a túra résztvevőit, köztük a honvédelmi minisztert.

A nardai ünnepség a trianoni emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

1595937983

 
Fotó: alon.hu