Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső búcsú a nyugállományú vezérezredestől

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 22. 17:53

Dr. h. c. Márton András nyugállományú vezérezredes katonai tiszteletadással történő búcsúztatása augusztus 23-án, tizenkét órakor lesz a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. A 300-as parcellában helyezik végső nyughelyére a református egyház áldásával.

Márton András 1924. június 20-án, Sarkadon született. 1945-ben kántor-tanítói diplomát szerzett a Nagykőrösi Református Tanítóképző és Líceumban. Ennek megszerzését követően tovább folytatta tanulmányait a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Bekapcsolódva a politikai életbe, a Nemzeti Paraszt Párt országos központjába került, ahol Erdei Ferenc személyi titkára lett. A Nemzeti Parasztpárt delegálta a Magyar Honvédségbe. Tisztté századosként avatták, majd az I. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj 2. századának lett a parancsnoka. 1953-ban Márton Andrást országgyűlési képviselőnek választották. A Szovjet Vezérkari Akadémia elvégzését követően, 1955-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia helyettes parancsnokává nevezték ki. 1956. október 1-jén vette át a parancsnoki beosztást. Az Akadémián is megalakult a Forradalmi Katonai Tanács, amely hangsúlyozta a forradalom céljaival az azonosulását. Az Akadémia állománya aktívan bekapcsolódott a nemzetőrség szervezésébe, a közreműködtek nemzetőrök ellátási feltételeinek kialakításában, a nemzetőrség felszerelésben, felfegyverzésében és kiképzésében. Márton András ezredest érdemei elismeréseként október 31-én beválasztották a Forradalmi Honvédelmi Bizottmányba. 1956. november 4-ét követő szovjet támadás során az akadémiák állományát is lefegyverezték, többeket letartóztattak, a tiszteket és növendékeket szétkergették. A forradalomban betöltött szerepéért Márton András ezredest tíz év börtönre ítélték. 1962 áprilisában amnesztiával szabadult, majd tolmácsként, fordítóként dolgozott különböző intézményeknél. 1968-ban a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát munkatársa lett, majd 1974-től a Mezőtúri Állami Gazdaság baromfiágazat-vezetője volt egészen 1985-ben történt nyugdíjazásáig.

A rendszerváltást követően a honvédség rehabilitálta, visszakapta ezredesi rendfokozatát, majd tagja lett a honvédelmi miniszter tanácsadó testületének. Közben tovább lépett a tiszti ranglétrán és tábornoki rendfokozatot kapott. Márton András aktív közéleti szerepet is vállalt. 1989-től a Történelmi Igazságtételi Bizottság katonai tagozatának, 1992-től a Magyarok Világszövetsége választmányának tagja és az 1956-os Forradalmi Nemzeti Szövetség elnökének, az ÖSSZEFOGÁS 1956 katonai és polgári örökségének megőrzéséért Egyesület tiszteletbeli elnökének is megválasztották. Haláláig a Szabadságharcosokért Közalapítvány kurátora.

Szülővárosa is méltó módon tisztelgett munkássága, életútja előtt: 2000-ben „Sarkad Város Díszpolgára" címben részesült. Márton András jelentős érdemeket szerzett a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián folyó felsőfokú tisztképzés továbbfejlesztésében. A rendszerváltás után szoros kapcsolatot tartott fenn a tanintézettel, tanácsaival segítette a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tevékenységét, fejlődését. 2005. november 9-én ezt elismerve az Egyetemi Tanács Márton András nyá. altábornagyot tiszteletbeli doktorrá nyilvánította.

Több magas szintű társadalmi és állami elismerés, kitüntetés átadását követően Magyar Köztársaság elnöke az elmúlt évben Márton András altábornagyot a vezérezredessé előléptette.
Földi életének 88. évében, hosszan tartó betegség után hunyt el 2011. augusztus 2-án.

Emlékét örökre megőrizzük, nyugodjon békében.

(HM Sajtóiroda)