Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső visszaszámlálás

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 4. 12:15

Veszélyes fegyverek pályafutása ért véget 2001. március 24-én Erdőkertesen, a Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred tűzszerész szakemberei munkájának eredményeképpen. A robbantás fenyőfák fölé nyúló füstfelhője jelezte: ezek a bombatöltetek már senkit sem fognak veszélyeztetni.

1595916613
Az Erdőkertes melletti gyakorlótéren a katonák és az újságírók mellett a Honvédelmi Minisztérium meghívására hazánkba látogató Politikai és Katonai Munkacsoport (Politico-Military Group, PMG) brüsszeli diplomatái is megtekinthették a két robbantást. A PMG a közös kül- és biztonságpolitika területét felügyelő legfőbb döntés-előkészítő testület, a nagyköveti szinten működő Politikai és Biztonsági Bizottság (PSC) tanácsadó szerve. Feladatai közé tartozik a döntés-előkészítés folyamatában a katona-politikai nézőpont képviselete a közös biztonság- és védelempolitika területén. A helyszínen számos ország katonai attaséja, képviselője is megjelent: 41 országból közel 50 vendéget köszönthetett az ezred.

Mint az a robbantást megelőző előadásból is kiderült: Magyarország a lehetséges legnagyobb nyíltsággal hajtja végre az úgynevezett oslói folyamatban lefektetett követelményeket és irányelveket. A 2008. május 30-án Dublinban megalkotott, majd még az év december 3-án, Oslóban aláírt egyezmény résztvevői vállalták, hogy semmilyen körülmények között nem használnak kazettás bombákat, és nem gyártanak, tárolnak, értékesítenek vagy adnak tovább ilyen fegyvereket. A meglévő készleteket pedig meg kell semmisíteni.

Az egyezményt 107 ország szakérői, diplomatái alkották meg. Az elfogadott végleges szöveget a kazettás bombát használó 14 országból 7 írta alá, míg a 34, ilyen fegyverrendszert gyártó ország közül 17 képviselője látta el kézjegyével a kazettás fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. Nem csatlakozott viszont Kína, az Egyesült Államok és Oroszország sem.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 8-án megjelenő számában!)