Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitorlázógépek hasítják az eget Őcsényben

Szöveg: Esztergály Zsófia |  2011. augusztus 17. 19:38

Augusztus 20-án zárul az 56. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság. A két héten át tartó őcsényi „viadal” védnöke Pintér Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, valamint dr. Kecskeméti Tamás, a Magyar Repülő Szövetség elnöke.

A repülés technikai sportként nagyon komoly műszaki ismereteket, fegyelmet és koncentrációt igényel. Mindez Őcsényben is bebizonyosodott, ahol augusztus 6–20. között zajlik az 56. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság (amely egyben a 21. Gemenci Vitorlázórepülő Bajnokság is).
A több mint negyven versenyző két kategóriában indulhatott: az úgynevezett FAI Klubban, illetve a vegyes szabad kategóriában. A versenyprogramot nagyban befolyásolta az időjárás, de az elmúlt napok többségében szerencséjük volt a pilótáknak, így akadt olyan nap, amikor 40–50 vitorlázórepülő is a magasba emelkedhetett. A felszállásokhoz nélkülözhetetlen időjárás-előrejelzéseket pedig a Magyar Honvédség által delegált meteorológus biztosítja. Az eseményen egyébként tiszteletkört repült egy Gripen géppár is.

Dr. Kecskeméti Tamás, a Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) elnöke a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a mostani verseny a honvédelmi tárca és a szövetség között a közelmúltban létrejött stratégiai megállapodás egyik első, kézzelfogható eredménye. „Az együttműködés egyik hosszú távú célja, hogy a katonai pilóták utánpótlását a sportrepülők biztosítsák, hiszen a sportrepülés az egész világon az utánpótlás merítési bázisa, így remélhetőleg nálunk is azzá válik újra", fogalmazott az MRSZ elnöke. Kecskeméti Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a mostani verseny jól bizonyítja: a katonák és a szövetség emberei minden területen, így egy nemzeti bajnokság lebonyolításában is együtt tudnak működni. A bajnokságon egyébként több katonai pilóta is részt vesz, mégpedig nagyon jó eredménnyel – tudtuk meg az elnöktől.

A versenyt meglátogatta Sipos Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály vezetője, aki kérdésünkre elmondta: nagyon fegyelmezett emberekkel, szervezőkkel, segítőkkel és pilótákkal találkozott Őcsényben. „A légteret igénybe vevők között kialakult párbeszédnek köszönhetően tökéletesen gördülékenyen ment például a légtér használatának koordinációja", mondta.

Mint megtudtuk, a látogatás során szóba kerültek a további együttműködési lehetőségek is. Megfogalmazódtak gondolatok például azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne a polgári és a katonai szakszemélyzetek képzését egyes területeken harmonizálni.