Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlóalj szintű gyakorlat az Adriai-tenger közelében

Szöveg: Bognár Tamás százados |  2011. szeptember 6. 12:49

A készenlét elérését ellenőrző gyakorlat után, szeptember 1-jétől újabb felkészülés várt az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának katonáira. A kontingens lövészszázada kétnapos zászlóalj szintű gyakorlaton vett részt. A Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) parancsnoksága a gyakorlat helyszínéül a bosznia-hercegovinai Neretva kanton területén található – az Adriai-tengertől mindössze húsz kilométerre fekvő – Čapljina város körzetét választotta.

1595924125
Az EUFOR egyik fő feladata – a bosznia-hercegovinai béke fenntartása mellett – a Balkánon történő nagyobb incidensek esetén, a megerősítésre érkező NATO erők biztosítása, ellátása.

A mostani, szeptember 1-jén kezdődött gyakorlaton az Olaszországból tengeri úton érkező egységek biztosítása, majd a megindulási körzetbe történő felvezetése volt a szimulált feladat. A gyakorlat során számos „incidens" nehezítette a munkát és tette próbába az MNBN katonáinak felkészültségét. 

A feladatok között szerepelt az érkező NATO-erők elleni tüntető tömeg kezelése, az improvizált robbanószerkezet észlelése esetén végrehajtandó teendők gyakorlása, útzárak létesítése, sérült katonák helikopteres kiemelése, valamint konvoj biztosítása és kísérése.

Eközben szeptember 1-jén Gulyás Zoltán dandártábornok, az EUFOR-misszió parancsnok-helyettese, Papp Tibor mérnök ezredes és az EUFOR kontingens tábori lelkésze, dr. Alácsi Ervin János százados meghívást kaptak a ramadánt, vagyis a muszlimok szent hónapját lezáró hivatalos ünnepségre, melyet Szarajevó belvárosában, a honvédségi palotában (Army Hall) tartottak. A szigorú böjti hónapot lezáró több napos ünnep, a Bayram (arabul Eid ul-Fitr) alkalmából a Bosznia-Hercegovinai Honvédelmi Minisztérium állófogadást adott, amely kiváló alkalom volt az országban állomásozó NATO- és EUFOR-erők, valamint a katonadiplomácia vezető személyiségeinek találkozására. Az eseményen jelen voltak a keresztény felekezetek képviselői is, többek között a bosnyák Katolikus Tábori Püspökség ordináriusa, Mons. Tomo Vukšić, akit ez év elején neveztek ki és szenteltek püspökké.

1595924125